Zona centrală a Oradiei se va schimba la faţă. Piaţa Unirii se va extinde inclusiv în jurul Catedralei Greco-Catolice Sfântul Nicolae.

"Am încheiat un contract de comodat cu Episcopia greco-catolică. Atât terenul învecinat cu Piaţa Unirii şi strada Iuliu Maniu, cât şi amplasamentul spre strada Mihai Pavel va fi pavat la fel ca în Piaţa Unirii", a anunţat viceprimarul Florin Birta, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Fără gard

În cadrul lucrărilor, va fi pietruită o suprafaţă de totală de peste 3.000 metri pătraţi, din care circa 940 metri pătraţi cu piatră cubică rezistentă, astfel încât pe porţiunea spre strada Mihai Pavel să fie posibil accesul auto şi amenajarea unei parcări.

"Lucrările se vor executa cu eliminarea gardului din jurul bisericii. Acum cer avizul Direcţiei pentru Cultură pentru a demola acel gard, făcând astfel posibilă apariţia unei noi piaţete în continuarea Pieţei Unirii. Amplasamentul fostului gard va fi marcat cu porfir de culoare aurie pentru a delimita exact zona care aparţine bisericii greco - catolice", a spus Birta.

Investiţia, estimată la 5,4 milioane lei, urmează să fie supusă joi aprobării Consiliului Local. Ulterior lucrarea va fi scoasă la licitaţie, cu un termen de finalizare de 5 luni pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor.

Statuia lui Maniu

Pe amplasmentul din vecinătatea catedralei, care se doreşte o zonă de relaxare, municipalitatea va amplasa statuia lui Iuliu Maniu, proiect aflat în fază de achiziţie.

Comisia de licitaţie, din care fac parte printre alţii preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici Oradea, Vioara Bara, şi criticul de artă Ramona Novicov, a eliminat din concurs una din cele două oferte depuse.

"Oferta Uniunii Artiştilor Plastici Bihor a fost descalificată pentru că nu a întrunit condiţiile. Ieri, juriul a început evaluarea proiectului depus de arhitectul Deak Arpad prin firma Ronde Bosse Art din Arad", a mai declarat Birta.