Firma Gavella deschide sezonul şantierelor orădene din acest an. Lucrările de extindere a Pieţei Unirii în jurul catedralei Sfântul Nicolae au demarat săptămâna aceasta cu amenajarea canalizării pluviale din curtea bisericii şi demolarea gardului care o înconjoară.

Asocierea de firme reprezentată de Gavella, din care mai fac parte pietrarii de la Porfido Ed Arte Consorzio Stabile şi proiectantul Edildrum, are teoretic la dispoziţie cinci luni pentru finalizarea lucrărilor, dar conducerea municipalităţii vrea ca lucrările să fie gata pentru ziua eliberării oraşului.

"Intenţia noastră este ca pe 20 aprilie lucrările la piaţetă să fie deja finalizate, iar statuia să fie deja amplasată", a declarat pentru BIHOREANUL viceprimarul Florin Birta (foto).

Piaţa Unirii se extinde!

În cadrul proiectului în valoare de 3,5 milioane lei constructorii vor pietrui o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi, din care circa 940 metri pătraţi cu piatră cubică rezistentă, astfel încât în partea dinspre strada Mihai Pavel să poată fi amenajat inclusiv un acces auto.

Demolarea gardului din jurul catedralei va transforma amplasamentul într-o piaţetă în continuarea Pieţei Unirii. "În plus, prin desfiinţarea gardului din jurul bisericii se creează o zonă carosabilă, care va permite accesul maşinilor de intervenţie în situaţii de urgenţă în jurul clădirii bisericii, cu acces din strada Mihai Pavel", a mai declarat Birta.

Amplasamentul fostului gard va fi placat cu porfir auriu, pentru a marca terenul care aparţine bisericii greco-catolice. În plus, în vecinătatea catedralei va fi amplasată statuia lui Iuliu Maniu, a cărei turnare va începe în cursul acestei luni.

Primăvara statuilor

De altfel, în primăvara acestui an zona centrală a oraşului se va schimba radical din punct de vedere al monumentelor. Municipalitatea a comandat deja statuile episcopilor care vor mobila Piaţa Unirii.

"Ne dorim ca până la 20 aprilie statuia episcopului Radu Demetriu să fie deja amplasată în faţa Catedralei Sfântul Nicolae, iar cea a episcopului Roman Ciorogariu în faţa Bisericii cu Lună", a declarat viceprimarul.

În plus, municipalitatea a scos la licitaţie realizarea şi amplasarea statuii Regelui Ferdinand în centrul ansamblului Duiliu Marcu din Piaţa Unirii.

În acest context, statuia voievodului Mihai Viteazul (foto) va fi strămutată în piaţa botezată luna trecută de către Consiliul Local cu acelaşi nume din vecinătatea Casei de Cultură a Sindicatelor.

Statuia lui Emanuil Gojdu, ridicată din Piaţa Unirii în urmă cu patru ani, când aceasta a intrat în reamenajare, şi depozitată în prezent în curtea Cetăţii, urmează să fie reabilitată şi amplasată în vecinătatea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu.