Municipalitatea orădeană a câştigat finanţarea necesară pentru reabilitarea Pieţei Unirii din bani europeni. Primarul Ilie Bolojan a semnat luni, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Nord Vest din Cluj, contractul de finanţare pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a Pieţei Unirii.

Proiectul are o valoare totală de 21 milioane de lei, din care 16,6 milioane o constituie finanţarea nerambursabilă din fonduri comunitare. "În cadrul acestui proiect va fi extins spaţiul pietonal cu circa 10.000 metri, pătraţi ajungându-se la o suprafaţă de 15.800 metri pătraţi dalaţi cu piatră. Spre deosebire de pietonalul străzii Republicii, dalele au dimensiuni mult mai mari, de 50 pe 50 de centimetri, deci nu vor fi probleme pentru circulaţia pietonilor. De asemenea vor fi înlocuiţi stâlpii arhitecturali, băncile, coşurile de gunoi şi se va reabilita toată zona din jurul statuii lui Mihai Viteazul", a declarat primarul Ilie Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform edilului, licitaţia pentru atribuirea lucrărilor va fi organizată încă în cursul lunii aprilie pentru că proiectul trebuie finalizat, conform contractului, înainte de luna septembrie 2013. Investiţia va fi corelată cu lucrările de reabilitare a pasajului Vulturul Negru, care urmează să demareze în cursul acestui an, şi cele de reabilitare a palatului cu acelaşi nume, demarate de firma RDS-RCS, unul dintre proprietarii imobilului.

Cu ajutorul finanţării câştigate, municipalitatea vrea să reabiliteze inclusiv ansamblul arhitectural-scupltural proiectat în 1926 de arhitectul Duiliu Marcu. Lucrarea va cuprinde de la restaurarea elementelor componentelor artistice până la remodelarea spaţiilor verzi şi va implica inclusiv construcţia a cinci fântâni arteziene pentru a reda o ambianţă proprie atmosferei istorice a pieţii.

Proiectul preconizează scăderea cu 25% a poluării mediului în zona centrală, fluidizarea traficului prin reconfigurarea circulaţiei în Piaţa Unirii, diminuarea traficului auto, reducerea numărului de parcări şi construirea a aproximativ de 300 metri de piste de bicicletă.