Edilii din Satu Mare au decis ca în centrul acestui oraş să fie repus Monumentul Eroului Necunoscut, distrus de hortişti în 1940. În Oradea, unde tot hortiştii au dărâmat statuia Regelui Ferdinand, autorităţile vor un nou monument al suveranului României Mari, pentru a-l repune, după reabilitarea Pieţei Unirii, în locul lui Mihai Viteazul.

Iniţiativa are potrivnici de tot felul. Primii sunt băştinaşii nialcoşi care consideră abuz orice înnoire şi care suduie ba că trebuie să-şi întreţină proprietăţile, ba că trebuie să plătească parcarea. Le zici că aşa e şi la Viena (capitala model din trecutul imperial, dar şi a lebedelor devorate în’90), şi la Istanbul (unde contestatarii făceau turism cu rulmenţi), dar replica e una: să fie la ei!

O altă categorie o formează "românii verzi", care decretează că numai un trădător ar muta statuia lui Mihai Viteazul. Convinşi că voievodul a unit ţările româneşti din conştiinţă naţională, nu mânat de feudale pohte teritoriale, ferească Dumnezeu să le spui că Mihai Viteazul cel din istorie era altfel decât Amza Pellea din filmul lui Sergiu Nicolaescu ori că statuia din centru e chicioasă rău. Încerci să le spui despre Ferdinand Întregitorul, dar îţi pun placa cu alt Mihai, cel alungat de comunişti, povestindu-ţi cum a fugit "Bâl-Bâl" plin de aur şi tablouri.

Alţi opozanţi, mai cu ştaif, sunt specialiştii. După ce 25 de ani i-a durut în dos de estetica şi funcţionalitatea oraşului (a protestat careva la sluţirea Căii Republicii cu dale chinezeşti cenuşii?), criza imobiliară şi dispariţia comenzilor a adus arhitecţii noştri în agora doar pentru a strâmba din nas. Ba că de ce Piaţa va fi rococo şi nu secession, ba că Ferdinand va obtura piaţa, ba că traficul va fi gâtuit. Se uită doct la drobul de sare şi se roagă "dă, Doamne, să cadă!".

Ecologiştii, e adevărat, mai stins, plâng după tufele de tuia, comparând şantierul cu defrişarea din 2008, fără a ţine seama nici că o piaţă publică nu e totuşi parc, nici că proiectul de acum n-a fost declanşat hoţeşte, ca atunci, nici că vor fi plantaţi arbori mai mulţi, mai eficient producători şi de umbră, şi de oxigen.

I-am lăsat la urmă pe cei ce clamează că, oraşul fiind întemeiat de Ladislau, statuia acestuia trebuie pusă în centru, unde a şi fost până la Marea Unire. Aşa e, dar Ladislau e mai acasă în Cetatea pe care a ctitorit-o. Centrul Oradiei, tocmai pentru că oraşul nu mai e sub ocupaţie, merită o marcă românească, pe care a şi avut-o până la Dictatul de la Viena. Altfel, am admite că nimic românesc nu are ce căuta în Transilvania doar pentru că secole întregi n-a fost a României.

Eu, unul, îl aştept pe Ferdinand în centru şi simt că nimic nu am putea face mai reparator şi mai frumos, că niciun alt omagiu nu am putea aduce Marii Uniri la centenarul acesteia, din 2018. Indiferent cine va fi primar, indiferent ce viceprimari vom avea.

Citiţi şi "Cum va arăta Piaţa Unirii după reabilitare (FOTO)"