Centrul oraşului se va schimba la faţă. Întruniţi în şedinţă extraordinară, consilierii locali au aprobat luni, cu majoritate de voturi proiectele tehnice privind reabilitarea pieţelor Unirii şi Ferdinand elaborate de Direcţia de Dezvoltare Durabilă. Documentele au fost votate în regim de urgenţă pentru a putea fi depuse la Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest înainte de expirarea termenului limită de 11 noiembrie.

Conform proiectului propus de municipalitate, Piaţa Unirii urmează să fie transformată într-o zonă pietonală. "Segmentul cuprins între capătul podului Ferdinand şi strada Vasile Alecsandri va fi închis astfel încât două treimi din piaţă să fie rezervată exclusiv traficului pietonal", a declarat în prezentarea proiectului arhitectul Emodi Tamas.

Spaţiile verzi, refăcute

Pentru amenajarea zonei, toate parcările din piaţă vor fi eliminate, iar traficul rutier va fi deviat pe rute ocolitoare. Zona destinată pietonilor va fi acoperită cu dale, iar actualele spaţii verzi vor fi refăcute prin înlocuirea arborilor îmbătrâniţi care acoperă faţadele clădirilor cu 70 de copaci tineri. Proiectul de reamenajare a zonei prevede înlocuirea integrală a mobilierului urban şi a instalaţiilor de iluminat public, refacerea celor două fântâni dezafectate în perioada interbelică şi amenajarea a încă trei arteziene din care una la intrarea în pasajul Vulturul Negru.

Conform proiectului, investiţia este estimată la 5 milioane de euro. În cazul în care proiectul va fi aprobat de către ADR Nord-Vest, 85% din sumă va fi suportată din fonduri structurale iar 13% de la bugetul de stat. Comunitatea locală va suporta 2% din investiţie şi cheltuielile considerate neeligibile.

Terasă în faţa Teatrului de Stat

În cadrul aceleiaşi întâlniri, consilierii locali au aprobat şi proiectul tehnic privind reabilitarea Pieţei Ferdinand, unde circulaţia va fi deviată prin închiderea străzii Madach Imre traficului auto şi transformarea străzii Patrioţilor în arteră cu dublu sens. "În Piaţa Ferdinand am menţinut parţial scuarul cu vegetaţie joasă pentru a păstra arborii de tisa care sunt protejaţi prin lege, cu excepţia a două sau trei exemplare care obturează axul faţadei Teatrului de Stat", a spus arhitectul.

La fel ca în cazul Pieţii Unirii, toate parcările din Piaţa Ferdinand vor fi desfiinţate, cu excepţia celor destinate taximetrelor, iar aceasta va fi dalată. Conform proiectului, în faţa Teatrului de Stat va fi amplasată o terasă, iar în latura dinspre strada Madach va fi montat un tramvai de epocă din care va fi deservit localul în aer liber. În spatele clădirii va fi ridicat un amfiteatru pentru spectacole în aer liber.

Investiţia pe care o presupune refacerea Pieţei Ferdinand se ridică la circa 2,5 milioane de euro, sumă din care municipalitatea orădeană va suporta, în cazul aprobării proiectului, doar 2% şi cheltuielile considerate neeligibile. Durata de implementare a celor două proiecte de reabilitare a zonei centrale a fost estimată la 18 luni.