Piatra de temelie a Centrului de oncologie, radioterapie şi chimioterapie care urmează să fie construit în curtea Spitalului Municipal Gavril Curteanu va fi pusă sâmbătă de la ora 10 în prezenţa ministrului Sănătăţii, Ritli Ladislau, a fostului ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, cu participarea reprezentanţilor Primăriei, ai Spitalului Municipal şi ai Universităţii Oradea.

Conform unui comunicat al Primăriei, la finalizarea lucrărilor noul centru va permite efectuarea unor tratamente de vârf, ducând totodată la scurtarea perioadei de expunere la radiaţii, iar importanţa investiţiei este cu atât mai mare cu cât în judeţul Bihor numărul pacienţilor oncologici este în continuă creştere.

Contractul a fost semnat la sfârşitul lunii iulie de către reprezentanţii Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, lucrările urmând să fie executate de firma Siemens în asociere cu constructorul local Selina.

Contractul în valoare de 19,7 milioane lei cuprinde lucrările de proiectare şi execuţia unei clădiri noi destinată spitalizării de zi pentru chimioterapie care va fi ridicată în curtea spitalului în continuarea corpului B, precum şi reaminajarea corpului B de clădire unde momentan funcţionează bucătăria.

Ulterior realizării construcţiei se va achiziţiona şi pune în funcţiune acceleratorului liniar de particule pentru terapie cu energii înalte, dar şi sistemul complet de tratament pentru brahiterapie, necesar bolnavilor oncologici.

Costurile lucrărilor vor fi suportate în cea mai mare parte de Ministerul Sănătăţii cu cofinanţarea municipalităţii.

Lucrările de realizare a construcţiei, inclusiv cu achiziţia şi montarea aparaturii necesare, urmează să fie finalizate până în primăvara anului viitor.