Picturile din Pasajul Vulturul Negru vor fi refăcute până la mijlocul lunii iulie. Lucrările de reabilitare, în valoare de 2,3 milioane lei, vor cuprinde inclusiv întărirea învelitorii pasajului şi înlocuirea tâmplăriilor necorespunzătoare situate la parter şi mezanin.

"Suprafaţa de pictură estimată de a fi conservată şi completată a fost suplimentată cu 17,1 metri pătraţi. Astfel, vor fi reabilitate picturi pe o suprafaţă de 552,8 metri pătraţi", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

Conform contractului încheiat cu Constructorul Sălard, lucrările vor trebui finalizate până la 17 iulie, pentru a oferi front de lucru firmei care va fi desemnată să facă pietruirea pasajului.

Reabilitarea Pasajului Vulturul Negru a început în ianuarie 2014 cu refacerea faţadelor exterioare, cu elemente ornamentale cu tot, la corpurile dinspre Piaţa Independenţei (corp C, D, E) şi la corpul dinspre Piaţa Unirii (corpul B, cel cu turnul cu ceas), înlocuirea învelitorii, refacerea elementelor de tinichigerie distruse, refacerea sau înlocuirea tâmplăriei existente şi vopsirea acesteia în culorile originale.

Până în prezent, Constructorul Sălard a decontat 7,4 milioane lei din valoarea totală a contractului de 7,9 milioane lei. Executantul a terminat lucrările la acoperiş şi a reabilitat faţadele dinspre străzile Independenţei şi Piaţa Unirii şi mai are de lucru la faţadele şi calcanele interioare situate deasupra pasajului de sticlă.

În paralel cu reabilitarea faţadelor exterioare, constructorul a început, la cererea municipalităţii, şi refacerea faţadelor şi a acoperişului din sticlă din interiorul pasajului.

"Se impune reabilitarea şi a faţadelor şi a învelitorii existente deasupra învelitorii din sticlă de peste pasaj, în zona spre strada Vasile Alecsandri şi strada Independenţei, către interiorul pasajului, zone care iniţial nu au fost cuprinse în prima etapă a reabilitării faţadelor exterioare. Aceste lucrări fac parte din etapa a doua de reabilitare", a transmis Lucian Popa, directorul executiv al Direcţiei de Patrimoniu.

Lucrările suplimentare, în valoare de 1,7 milioane lei, au prelungit perioada de execuţie, stabilită pentru 29 aprilie până pe 15 mai. În prezent, lucrările la acoperiş, respectiv faţadele dinspre străzile Independenţei şi Piaţa Unirii, în valoare de 4,9 milioane lei, sunt finalizate în proporţie de 90%.