Filmul documentar „Piepturi goale și buzunare pline”, în regia lui Cornel Mihalache, va putea fi vizionat gratuit pe 20 decembrie, de la ora 17, la Muzeul Țării Crișurilor, proiecția fiind urmată de o dezbatere cu tema „Evenimentele din 1989. Revoluție și/sau lovitură de stat?”, la care va participa regizorul, alături de gazda lui, istoricul Gabriel Moisa, managerul instituției muzeale orădene.

Jurnalist TVR și regizor premiat, Cornel Mihalache a documentat îndelung evenimentele petrecute la schimbarea de regim din România și spune că atunci s-a petrecut o revoluție, însoțită de diversiuni și conspirații. 

„Eu vreau să știu și să spun mai departe ce s-a întâmplat în cadrul acestui fenomen care se cheamă decembrie 1989 în România. Eu cred că el cuprinde conspirație și diversiune, revoltă și crimă, revoluție și contrarevoluție, represiune și manipulare, lovitură militară și euforie populară. Toate pe rând și toate amestecate. Dar când vorbim de 1989, nu putem extrage din fenomen numai ce ne convine”, a spus Cornel Mihalache, potrivit unui comunicat trimis de MȚC. 

El a adăugat: „Adevărul despre revoluţie, mult căutat de 23 de ani, ascunde, de fapt, această crimă de stat” și o „diversiune terorist – militară făcută de conducători ai armatei”.

„Evenimentul se adresează tuturor celor interesați să descopere și să înțeleagă mai profund Revoluția de la 1989, generațiilor care au trăit acele vremuri, dar și generațiilor mai tinere, care doar au citit și învățat despre acest moment crucial din istoria României. Intrarea este liberă în limita a 150 de locuri!”, au transmis organizatorii. 

Aceștia sunt Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, împreună cu Televiziunea Română, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.

Cornel Mihalache, jurnalist și regizor, lucrează în Televiziunea Română din anul 1997, unde a realizat mai multe emisiuni de televiziune, dar și filme documentare pentru care a și fost distins cu peste 25 de premii din partea Asociației Profesioniștilor de Televiziune din România, a Uniunii Teatrale din România, precum și cu premiul Clubului Român de Presă. În cariera sa de peste 26 de ani, a abordat mai multe formate (film documentar, ficțiune, scurtmetraj și lungmetraj), concentrându-se pe trei mari tematici: Constantin Brâncuși, Revoluția din Decembrie 1989 și probleme etno-sociale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!