Instalaţia de condiţionare a aerului prin vaporizare cu apă rece promisă săptămâna trecută de conducerea RAPAS a fost montată luni în Piaţa Nufărul, numai bine pentru a fi apreciată într-o nouă zi caniculară.

Practic, comerciacţii şi cumpărătorii nu văd din instalaţie decât furtunele prin care se degajă vaporii reci, "creierul" utilajului fiind adăpostit într-un spaţiu unde nu au acces decât angajaţii pieţei.

Orădenii care au trecut prin Piaţa Nufărul au apreciat noutatea, cu atât mai mult cu cât, de obicei, în zilele toride de vară, temperaturile din incinta pieţei erau mult mai mari şi insuportabile decât temperatura atmosferică, amplificată aici din cauza efectului de seră produs de copertine.

"Tocmai pentru a atenua acest efect de seră ne-am gândit să achiziţionăm un sistem de climatizare", a declarat Romulus Cosma, directorul RAPAS.

Instalaţia de climatizare a costat circa 45.000 lei şi pulverizează apa cu o frecvenţă reglabilă, asigurând o scădere a temperaturii în piaţă cu circa 10-12 grade Celsius.

Noul sistem a fost montat doar în sectorul de legume - fructe, pentru că folosirea lui în bazar sau în cel de produse ambalate poate deteriorarea ambalajele produselor.

Dacă sistemul de climatizare se va dovedi eficient, în primăvara anului viitor instalaţii similare vor fi montate şi în pieţele Cetate şi Rogerius.

Totodată, pentru a proteja comercianţii de frig în timpul iernii, conducerea RAPAS are în vedere şi achiziţionarea unui sistem de încălzire în pieţe pe timpul iernii, sistem care va fi montat experimental tot în Piaţa Nufărul.