Şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, Mircea Gelu Budău, a anunţat, miercuri, că inspectorii din subordinea sa au efectuat mai multe acţiuni de control în pieţele agroalimentare din judeţ şi la unităţi de comercializare a produselor alimentare. "În cursul acestor acţiuni au fost verificaţi un număr de peste 50 producători agricoli care comercializează direct produse alimentare către consumatorul final şi 100 societăţi comerciale de profil", a spus Budău.

Şeful DSVSA Bihor a explicat că verificările se fac "încrucişat", în sensul că "inspectorii controlează conformitatea celor constatate în pieţe cu situaţia reală a exploataţiei de origine", în scopul de a depista intermediarii care revând în pieţe marfa producătorilor autentici.

"În urma acestor controale s-a constatat o creştere îngrijorătoare a fenomenului de intermediere", a explicat Budău, fără a da cifre sau nume, ci doar arătând că "aşa-zişi producători cu acte în regulă comercializează produse în pieţe, deşi fie nici nu au exploataţii de animale, având domiciliul în oraşe, fie au un număr mic de animale, una sau două vaci, ori 5-15 oi, dar vând zilnic cantităţi mari de produse alimentare de origine animală".

Mircea Gelu Budău a afirmat că fenomenul de intermediere se datorează în principal faptului că, la ţară, primarii eliberează certificate de producător unor cetăţeni care nu au nici terenuri agricole, nici animale, doar pentru că în caz contrar, la alegerile locale, ar pierde voturile acestor persoane.