Lucrările la primul traseu off-road pentru motociliștii amatori sau profesioniști din Bihor, desfășurate pe raza comunei Aușeu, la limita ariei protejate Muntele Șes, au ajuns aproape de jumătate.

Șantierul pistei lungi de 1,7 km a demarat în septembrie, când Consiliul Județean Bihor și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate au semnat contractul cu finanțatorul european al proiectului.

„Suntem astăzi pe acest șantier la un stadiu de aproximativ 42%. Vrem să scoatem zgomotul și poluarea din aria protejată aici, la marginea ei. Pista off-road ar putea fi omologată în perioada următoare pentru competiții naționale și internaționale. Este un proiect extrem de ambițios din perspectiva faptului că s-au început lucrările în 28 septembrie și trebuie să le finalizăm în acest an, inclusiv plăți. Vreau să mulțumesc Companiei Silvania, cea care a câștigat execuția acestor lucrări, pentru modul exemplar în care s-a implicat în realizarea acestui proiect”, a precizat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor, citat într-un comunicat de presă de joi al instituției.

La baza traseului vor fi amplasate patru foișoare din lemn pentru observarea naturii, o zonă amenajată pentru focuri cu vetre de piatră și metal, alei și o parcare pentru mașini. De asemenea, vor fi plantați 140 de arbori și vor fi montate mai multe panouri de protecție a speciilor și a habitatului. În această zonă vor fi spații tehnice, grupuri sanitare și spații de management.

„Aici se vor pune în valoare bogățiile și frumusețile acestei comune. Ne aflăm la intrarea în aria protejată Muntele Șes, zonă în care s-a dezvoltat și are o perspectivă de dezvoltare turismul. Facem în comună drumuri, poduri, apă, canal, dar un asemenea proiect încă nu am avut. El va fi cireașa de pe tort”, a declarat, potrivit aceleiași surse, Mitică Lazăr, primarul comunei Aușeu.

Turiștii, poftiți la Șinteu

În cadrul aceluiași proiect, în comuna vecină, Șinteu, pe un teren de 7 hectare, sunt în desfășurare alte investiții: montarea a 13 căsuțe din lemn pentru cazare și construcția unei clădiri cu săli de conferințe, săli de mese și alte spații.

„Fiecare căsuță are o capacitate de cazare de patru locuri și grup sanitar propriu, cu sistem de încălzire și răcire centralizat. Aici va funcționa un centru de management, cercetare și educație ecologică. Toate materialele utilizate pentru construirea acestor spații sunt naturale. De asemenea, va fi amenajat un lac, vor fi plantați arbori și se va face o parcare”, a transmis CJ Bihor.

Lucrările aici sunt și mai avansate, la un stadiu de 60%, executant fiind tot Compania Silvania SRL. „Se lucrează intens și vor veni echipe suplimentare. Se începe montarea geamurilor, va fi acoperită cu șindrilă clădirea principală, se lucrează la instalații. Se lucrează în condiții foarte dificile, din pricina ploilor și a zăpezii”, a precizat Mălan.

Autoritățile locale speră că această investiție va dezvolta turismul din zonă. „Pentru comunitatea din Șinteu va fi un lucru bun realizarea acestui centru, care va ajuta zona, prin dezvoltarea turismului. Sperăm că cei care vor veni în Șinteu se vor simți bine și vor pleca de aici cu impresii bune”, a declarat Lasak Benedek, primarul comunei Șinteu.

Proiectul în cadrul căruia se fac lucrările are o valoare totală de 9,4 milioane lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!