În timp ce în Oradea va fi pe încheiate noua ediție a FestiFall, la capăt de județ, în satul Briheni din comuna Lunca, plăcintele gustoase specifice zonei, realizate după rețete păstrate din bătrâni, vor fi vedetele zilei.

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Plăcintelor de Briheni va avea loc duminică, începând cu ora 13, și programează și un spectacol folcloric. 

„Sărbătorim în continuare plăcinta deoarece ne mândrim cu ea și ne reprezintă. Ea este moștenirea care nu s-a pierdut în negura timpului, ci a dăinuit în fiecare casă, împreună cu iubirea și grija bunicilor pentru nepoții lor, pentru familie”, spune Andreea Pădurean, preoteasa din sat și una dintre organizatoare. 

Organizatorii transmit că, la ediția din acest an a Festivalului Plăcintelor, membrele Asociației Valea Briheniului se vor împărți în 3 echipe pentru a desfășura atelierele la care sunt așteptați să asiste cei dornici să descopere tainele plăcintelor de Briheni, dar și să le deguste. Se vor putea degusta plăcinte de tip „întorsură”, cu brânză, vărzar, cu prune, plăcintă pe lopată, langoșe, clătite și altele. 

Devenită una dintre preferatele gurmanzilor din Bihor, plăcinta de Briheni are o rețetă cu ingrediente simple. „Poate vă întrebați ce o face atât de specială sau de ce este atât de mediatizată... Ei bine, paradoxul este că pe cât de simple sunt ingredientele ei (apă, făină, sare, drojdie, unsoare/ulei), pe atât de complexe sunt aromele și gusturile variatelor sortimente care pot conține: brânză, cartofi, varză, spanac și ceapă, ciuperci, mere, ludaie (dovleac), prune”, spune Andreea Pădurean. 

Plăcinta, fie sărată, fie cu fructe, se găsește pe mesele gospodarilor din Briheni în zilele de lucru, dar mai ales în zilele de sărbătoare. 

„Atunci când vine vorba despre plăcintă, nu doar ingredientele contează, ci și detaliile. Apa trebuie să fie potrivită: nici prea caldă, nici prea rece, atunci când se amestecă împreună cu făina și sarea. Drojdia este opțională și se pune în cantități foarte mici. Aluatul se frământă până când devine foarte elastic, după care se lasă să se odihnească 10-15 minute. Prima dată aluatul se întinde cu sucitorul de lemn, după care se unge cu ulei sau unsoare topită (la temperatura camerei), moment după care se mai lasă la odihnit aproximativ 15 minute. În următorul pas, plăcinta se întinde cu mâna, atât de subțire, până te vezi prin ea”, descrie preoteasa. 

Apoi, aluatul este umplut – cu varză acră sau călită, brânză și cartofi fierți, mere răzuite etc. - după care se rulează, se modelează într-o formă ovală și se așază în tavă pentru a fi pus la cuptor. 

Festivalul se va ține în centrul satului Briheni, în apropierea bisericii. Evenimentul cuprinde și un spectacol folcloric în aer liber.

Invitați sunt Ioan Dordoi, Suzana Toader, Vasile Coca, Lucian Drăgan, Voichița Mihoc, Mihai Gheban, Nelu Barna, Aurica Vaida, Ariana Botiș, Lia Bereș, Nelu Ban Fântână, Elena Șerb, Alin Ienciu, Ans. Folcloric Ardeleana din Tulca, Mariana Lupău, Simona Tau, Muguri și Mlădițe de tezaur din Beiuș, Andreea Drugaș, Ans. Folcloric Floarea Barcăului din Marghita, Roxana Gudiu, Daniela Rada și alți artiști locali. Cu toții vor fi acompaniați de orchestra condusă de saxofonistul Felician Nicola. 

În cadrul festivalului se vor ține mai multe ateliere, cum ar fi unele de pictură și modelaj, și se vor putea cumpăra și alte bunătăți. 

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Plăcintelor este organizată de Parohia Ortodoxă Șuștiu, Filia Briheni, comuna Lunca, Asociația Valea Briheniului și Centrul de Cultură a Județului Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!