O poveste desprinsă parcă dintr-un film de groază a ajuns în faţa judecătorilor din Salonta. Protagonişti sunt 12 membri ai unui clan ţigănesc din Tinca, trimişi în faţa instanţei de procurorii salontani în două dosare care, deşi vizează acuzaţii şi fapte diferite, sunt legate totuşi între ele. 

Victima este o adolescentă care, după ce a reclamat că fusese violată de doi tineri, a ajuns terorizată de familiile acestora până când a capitulat şi s-a întors la Poliţie ca să-şi retragă acuzaţiile...

Viol în Tinca

Povestea a început în vara acestui an, când părinţii unei fete de 15 ani din Tinca au cerut ajutorul poliţiştilor, susţinând că aceasta fusese violată de doi tineri din localitate. Cei doi, David Fekete şi Andrei Fechete, au şi fost prinşi, iar pe 26 iunie au fost prezentaţi de procurorii Parchetului Salonta la Judecătoria locală cu propunere de arestare preventivă. 

Instanţa le-a respins cererea, dispunând ca băieţii să fie plasaţi sub control judiciar. O săptămână mai târziu, însă, pe 4 iulie, Tribunalul Bihor a decis să fie trimişi după gratii pentru 30 de zile. 

După nici trei săptămâni, pe 22 iulie, procurorul salontan care supraveghea ancheta primea o înregistrare video în care victima violului dezminţea tot ce afirmase, susţinând că agresorii ei ar fi fost nevinovaţi şi că i-a reclamat doar pentru că ar fi fost pusă de fratele său, aflat în duşmănie cu ei. O zi mai târziu, fata s-a prezentat şi la sediul postului de Poliţie Tinca, anunţând că vrea să-şi retragă oficial acuzele faţă de cei doi suspecţi şi pretinzând că violul ar fi fost comis de trei necunoscuţi.

Tăiată în bucăţi

Poliţiştii şi-au dat seama imediat că adolescenta voia să-i ducă pe o pistă greşită. Era speriată, îşi găsea greu cuvintele, încurcându-se când era întrebată despre detalii ori semnalmentele "necunoscuţilor". 

Nu era prima oară când se loveau de victime "prelucrate" de agresori ca să-şi schimbe depoziţiile, iar cercetările pornite după acea audiere le-au confirmat bănuielile. Verificările au scos la iveală că adolescenta a fost terorizată săptămâni în şir de rudele şi apropiaţii violatorilor. Întâi au vrut s-o "cumpere" cu dulciuri, sucuri şi mâncare, au invitat-o la picnicuri, i-au promis un Iphone nou, 2.000 euro şi 6 cartuşe de ţigări, doar-doar o vor îndupleca. Pentru că n-au reuşit, au schimbat placa. Au ameninţat-o făţiş, unii cu bătaia, alţii cu moartea, avertizând-o că o vor tăia în bucăţi, că va ajunge cu familia pe drumuri, căci în comună nu va mai avea zile bune pentru că vor pune întreaga "ţigănie" pe ea. 

Clanul după gratii

Aşa au convins victima să dea declaraţia mincinoasă filmată cu telefonul mobil şi trimisă, apoi, procurorului care îi ancheta pe violatori, prin intermediul avocatului acestora, şi tot aşa a ajuns fata să-şi schimbe declaraţia în faţa poliţiştilor. Adolescenta a fost dusă la sediul Poliţiei chiar de familia unuia dintre agresori, iar unul a pus-o să se uite la o poză cu trei bărbaţi, ca să-i poată descrie mai bine pe necunoscuţii pe care urma să dea vina. 

După ce au lăsat-o la uşa postului de Poliţie, au supravegheat-o din parcarea unei benzinării aflate în apropiere, susţin anchetatorii, care pe 25 august au descins cu mascaţi şi jandarmi în colonia de romi din Tinca, ridicându-i pe toţi cei implicaţi în hărţuirea fetei. 

În total, au fost reţinute 12 persoane pentru ameninţări (faptă pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă), influenţarea declaraţiilor (închisoare de la 1 la 5 ani) şi inducerea în eroare a organelor judiciare prin ticluirea de probe (închisoare de la 1 la 5 ani). Dintre acestea, nouă persoane - Fechete Marius, Fechete Ramona Adela, Fekete Ionel, Teglaş Păunaş Fănel, Lăcătuş Călin, Fechete Mirabela, Teglaş Iasmina, Fechete Marcela şi Fechete Alex - au fost arestate preventiv, iar 3 minore au fost plasate în arest domiciliar.

Judecată în familie

Măsura a rămas în vigoare până luna trecută, pe 23 septembrie, când cele 12 persoane au fost trimise în judecată, iar magistratul care a preluat cauza a decis să le lase pe toate sub control judiciar pentru 60 de zile. 

În rechizitoriul făcut public sub o formă sumară de Parchetul Salonta, la solicitarea BIHOREANULUI, se precizează că planul pus la cale de clanul ţigănesc a fost unul minuţios şi a fost dejucat doar mulţumită "vigilenţei de care au dat dovadă" poliţiştii din Tinca. Practic, e meritul lor, a arătat anchetatorul, că, pe lângă cei 12 hărţuitori ai adolescentei, vor fi traşi la răspundere şi agresorii care au violat-o. 

Asta pentru că, între timp, cum complotul familiei a fost dat în vileag, David Fekete şi Andrei Fechete au fost şi ei trimişi în judecată, într-un proces separat. Sunt acuzaţi de viol sub formă agravată, comisă în grup şi având victimă minoră, aşa că ar putea fi pedepsiţi cu închisoare între 5 şi 12 ani. După faptă, şi răsplată...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!