Zeci de echipaje ale ISU Crişana, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Jandarmeriei şi Inspectoratului de Poliţie Judeţean au fost mobilizate, joi seară, la Casa de Cultură a Sindicatelor, unde s-a desfăşurat un exerciţiu amplu de verificare a capacităţii de intervenţie în situaţii extreme.

În cadrul exerciţiului a fost activat aşa-zisul "plan roşu" aprobat de prefect la nivelul judeţului, care se pune în aplicare în cazul în care la un incident grav există mai multe victime decât forţe de intervenţie.

Concret, au fost pregătite două scenarii necunoscute de forţele de intervenţie. "Primul scenariu presupune izbucnirea unui incendiu la Casa de Cultură pe timpul desfăşurării unui spectacol, 400 de persoane fiind surprinse în interior. Urmărim verificarea viabilităţii planului roşu de intervenţie, a fluxului informaţional-decizional în astfel de situaţii, nivelul de pregătire a echipajelor de căutare, evacuare şi salvare în prezenţa fumului, precum şi verificarea instalaţiilor de alimentare cu apă, a hidranţilor interiori şi exteriori, respectiv a mijloacelor de intervenţie", a declarat căpitanul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Totodată, în vecinătatea incendiului a fost gândit un accident în care au fost implicate substanţe radioactive. Scenariul a presupus două victime într-o maşină cu astfel de substanţe şi trei persoane care au încercat să le ajute, toate cinci fiind contaminate. În intervenţie, pompierii au ridicat, cu echipamentele din dotare, în Parcul 1 Decembrie un centru de decontaminare cu o capacitate de 80 de oameni pe oră.

De asemenea, pe platoul din Centrul Civic de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor a fost ridicat un aşa zis punct medical avansat, unde răniţilor li s-a acordat primul ajutor înainte de transportarea la spital.

"Exerciţiul s-a desfăşurat bine, au fost mici lucruri pe care trebuie să le mai îmbunătăţim, dar nimic esenţial. Cu această ocazie s-a verificat şi cortina metalică anti-foc pe care o are Casa de Cultură a Sindicatelor şi care cade în 35 de secunde, astfel încât cei de pe scenă se pot retrage în spatele ei", a declarat pentru BIHOREANUL prefectul Claudiu Pop, prezent la faţa locului.

De altfel, potrivit protocolului, în astfel de situaţii, prefectul este cel care aprobă activarea "planului roşu", care permite mobilizarea forţelor de intervenţie din tot judeţul.

Scenariul de incendiu pus în aplicare joi seară a presupus 15 victime cu "cod verde", mai exact care au suferit intoxicaţii uşoare şi au fost transportate rapid la spital cu ajutorul unui minibuz OTL. "Pe această cale am verificat şi protocolul cu OTL-ul în astfel de situaţii", a precizat prefectul Claudiu Pop.

De asemenea, incendiul din cadrul exerciţiului de la Casa de Cultură a Sindicatelor a presupus şi alte 17 victime scoase ulterior din care 5 persoane decedate, 10 persoane rănite grav şi foarte grav, respectiv două care au refuzat internarea.

La "planul roşu" activat joi seară au fost mobilizate 17 autospeciale din cadrul ISU Bihor (între care autospeciale de lucru cu apă şi spumă, de descarcerare de cercetare chimică-biologică-radiologică şi nucleară, echipaje de terapie intensivă mobilă, SMURD şi prim ajutor calificat), 3 echipaje al Serviciului Judeţean de Ambulanţă, o ambulanţă privată, 5 echipaje de jandarmi şi 4 din cadrul IPJ Bihor.

În urma exerciţiului va fi efectuată o analiză detaliată a modului de intervenţie şi vor fi stabilite vulnerabilităţile unor astfel de intervenţii.