În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a pronunţat o hotărâre importantă, obligatorie şi corectă, prin care a stabilit că o plângere contravenţională poate fi completată şi în faţa judecătorului până la primul termen de judecată.

Hotărârea este foarte importantă, deoarece, în practică, de multe ori se pot formula critici concrete împotriva unui proces verbal de contravenţie doar după ce ai acces la actele sau înregistrările care stau la baza actului de sancţionare. Cum ai putea, spre exemplu să spui că nu se vede numărul de înmatriculare al autoturismului dacă nu vezi înregistrările radar?

Conform deciziei pronunţate lunea trecută, faptul că o plângere contravenţională trebuie formulată şi motivată în termen nu înseamnă că persoana în cauză nu se poate folosi de dispoziţiile codului de procedură civilă în sensul în care să îşi poată modifica plângerea, adăugând noi motive de nelegalitate a procesului-verbal, până la primul termen de judecată.

Astfel, în concret, o persoană faţă de care se aplică o amendă şi, în unele cazuri, o sancţiune complementară, cum ar fi confiscarea sau suspendarea permisului de conducere, are dreptul să formuleze o plângere în termen de 15 zile.

Potrivit unei decizii mai vechi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, plângerea trebuie să fie motivată şi să conţină probele de care persoana sancţionată intenţionează să se folosească în proces. Dacă lipseşte una dintre menţiunile obligatorii, judecătorul îi va pune în vedere acelei persoane să completeze plângerea în 10 zile, sub sancţiunea anulării plângerii.

Plângerea cu actele anexate va fi comunicată organului care a emis procesul verbal, organ care are obligaţia să îşi formuleze apărările în termen de 25 de zile şi să depună la dosar actele, fotografiile şi filmările pe baza cărora s-a aplicat sancţiunea.

Persoana sancţionată, studiind aceste înscrisuri, are posibilitatea să "precizeze" plângerea, prin formularea unor noi motive de nelegalitate care rezultă din actele depuse de organul constatator, putând inclusiv să solicite noi probe raportat la aceste acte.

Este important, însă, de precizat că această modificare a cererii iniţiale se poate face numai până la primul termen de judecată!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!