Suntem milionari în proiecte! Orădenii au propus introducerea a nu mai puţin de 236 de proiecte în Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU).

Document programatic necesar pentru accesarea de fonduri europene, SIDU a fost supus dezbaterii publice de către Zona Metropolitană Oradea şi urmează să fie aprobat în Consiliul Local în una din şedinţele următoare.

"Oradea are rezervată prin Planul Opereaţional Regional 2014 – 2020 o finanţare dedicată în valoare de 36,1 milioane euro. În urma dezbaterii publice s-au cristalizat proiecte în valoare de peste 500 milioane euro", a declarat Adrian Foghiş, directorul ZMO.

Proiectele propuse spre finanţare de municipalitate, organizaţiile neguvernamentale sau agenţii economici trebuie incluse în SIDU pentru a avea şanse la obţinerea de finanţări din fonduri europene.

"Finanţarea prin POR poate fi accesată atât de administraţiile locale, cât şi de către ONG-uri sau întreprinderi private. Proiectele incluse în SIDU primesc un punctaj suplimentar şi au şanse mai mari de a obţine fonduri", a spus Foghiş.

Pe lista celor 500 de propuneri formulate de orădeni se numără, printre altele, amenajarea unui parc industrial în zona de Est a oraşului, amenajarea unei pârtii de ski pe dealurile Ciuperca sau Paleu, realizarea unui parc – pădure de 15 hectare de teren cu locuri de foc şi teren de golf, îmbrăcarea în plante a turnului de apă din strada Lacu Roşu, amenajarea lacurilor din străzile Izvorului şi Nicolae Beldiceanu ca locuri de iniţiere a copiilor în pescuit şi altele.