Viceprimarul Huszar Istvan are planuri de milioane. De euro! Edilul îşi doreşte un bazin didactic pentru iniţiere în înot, în valoare de 1,5 milioane euro, şi o pistă de alergare modernă, de circa 3,2 milioane euro, pentru Liceul cu Program Sportiv Bihorul.

"Dacă am avea o pistă de alergare modernă şi un bazin didactic, am putea organiza campionate naţionale şi internaţionale pentru copii şi elevi", a declarat viceprimarul Huszar Istvan, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la faţa locului.

Promovare cu fugă

Huszar a venit la întâlnirea cu jurnaliştii în ţinută sportivă formată din pantaloni scurţi şi un tricou alb pe care avea imprimată în partea din faţă imagini cu bazinul de înot din Beclean (Bistriţa - Năsăud), iar pe spate cu pista de alergare din Szekesfehervar (Ungaria), exemple din care consideră că ar trebui să se inspire municipalitatea orădeană.

Edilul era hotărât să alerge simbolic pe pista liceului pentru a susţine cele două obiective, dar a fost împiedicat de faptul că aici se desfăşurau probele sportive pentru elevii de clasa a opta. "Eu am venit pregătit pentru alergare", s-a scuzat acesta.

Viceprimarul îşi doreşte, printre altele, lărgirea pistei de alergare cu încă două culoare, amenajarea unui tunel pentru sprint lung de o sută de metri, a unui loc de sărire în lungime, în înălţime şi de aruncare cu suliţa.

"Dacă le oferim copiilor condiţii decente să facă sport vor face mişcare, altfel nu. Şi apoi, după amiaza, după program, foarte mulţi orădeni ar fi dispuşi să vină să alerge aici", a spus edilul.

Astăzi, majoritatea alergătorilor orădeni fac mişcare folosindu-se de pista de alergare din parcul I.C. Brătianu, la care nu au alternativă.

"Va trebui să identificăm fonduri!"

În ceea ce priveşte bazinul didactic, acesta ar urma să fie construit pe amplasamentul dintre sala de sport a Campusului Şcolar "Partenie Cosma" şi clădirea LPS care adăposteşte sala de lupte.

Municipalitatea a depus deja documentaţia pentru această lucrare la Compania Naţională de Investiţii şi face demersuri pentru lămurirea situaţiei juridice a terenului aflat în proprietatea Statului Român.

Huszar Istvan spune că proiectul ar trebui materializat de următoarea administraţie locală chiar dacă nu primeşte finanţare CNI. "În cazul în care nu primim finanţare va trebui să identificăm fonduri. Nu este o sumă de care oraşul să nu poată dispune", a declarat Huszar.

Huszar Istvan a mai militat pentru reluarea programului de screening pentru copiii de clasa a II-a şi a V-a, implementat de UDMR în perioada 2011-2012, ulterior abandonat. Copiii ar putea urma un consult stomatologic, ORL şi oftalmologic, încheiat cu o hemoleucogramă completă.

Controalele sunt menite să scoată la iveală în timp util eventualele afecţiuni. În fiecare din cei doi ani în care s-a derulat screening-ul, ale cărui costuri s-au ridicat la circa 150.000 lei, au fost analizaţi circa 3.000 de copii.