Procurorii Parchetului Oradea au trimis în faţa instanţei dosarul a trei bihoreni care la finele anului trecut au şocat opinia publică: au răpit un bărbat, în plină stradă, şi sub ameninţarea unui pistol i-au cerut să le plătească 10.000 lei.

BIHOREANUL a aflat că povestea a pornit de la o banală ceartă între un constructor şi beneficiarul lucrării, care, nemulţumit de calitatea execuţiei, l-a concediat fără să-l mai plătească...

Săltat din faţa Poliţiei

Conform rechizitoriului finalizat de procurori pe 12 ianuarie a.c., orădeanul Florian Vinter, de 61 ani, a gândit un plan de răzbunare copiat parcă dintr-un film de acţiune, iar pentru a-l pune în practică i-a cooptat pe ucenicul său, Virgil Ştefan, din Oradea, şi pe un amic al acestuia, Olimpiu Mureşan, din Ineu, ambii în vârstă de 21 de ani.

Pe 6 decembrie 2016, îmbarcaţi în maşina lui Ştefan, cei trei şi-au aşteptat victima, pe Daniel Moza, un sătean de 42 de ani din Brusturi, în centrul Oradiei, pe Calea Clujului, vizavi de sediul Serviciului Poliţiei Rutiere, de unde l-au "săltat", l-au băgat în maşină şi l-au dus în Brusturi. Pe drum, unul dintre atacatori a scos din buzunar şi un pistol, cu care l-a ameninţat pe Moza, cerându-i să-şi achite datoria faţă de Vinter.

Ajunşi în sat, cei trei au tăbărât în casa lui Moza şi, fluturând pistolul în faţa familiei acestuia,  l-au obligat să le dea toţi banii pe care îi avea, şi, îngrozit, omul s-a executat. Le-a dat 300 de euro iar după ce s-au văzut cu banii în mână, Vinter, Ştefan şi Mureşan au dispărut.

Şantaj stopat

După trei zile, pus de Vinter, Ştefan l-a sunat pe Moza, cerându-i din nou bani. De astă dată, bărbatul trebuia să pună 200 euro într-un plic pe care să-l lase la un Fast Food de lângă Poliţia Rutieră. "Inculpatul i-a spus victimei că dacă nu va face acest lucru va avea de suferit, motiv pentru care persoana vătămată s-a conformat", consemnează actul de acuzare.

Atât doar că, de teamă că şantajul va continua, după ce a lăsat plicul, Moza a decis să ceară ajutorul poliţiştilor. Aşa se face că, pe 20 decembrie, când bărbatul a fost sunat şi pus să plătească o nouă tranşă de bani, un echipaj al Serviciului de Investigaţii Criminale din IPJ Bihor, coordonat de un procuror al Parchetului Oradea, a supravegheat acţiunea, care s-a defăşurat la restaurantul Vandana.

"Autorii au fost prinşi în flagrant ca urmare a primirii unei alte tranşe de 400 de euro din suma de 10.000 lei solicitată iniţial", se arată în rechizitoriu. Poliţiştii au ridicat şi pistolul folosit pentru intimidarea victimei, deţinut fără autorizaţie, nici unul dintre cei trei agresori neavând permis de port armă.

Sărbători în arest

În aceeaşi zi, Vinter, Ştefan şi Mureşan au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi şi-au recunoscut faptele în faţa procurorilor. Florian Vinter a fost inculpat pentru tâlhărie calificată şi instigare la şantaj,  Virgil Ştefan de tâlhărie calificată şi şantaj, în vreme ce lui Olimpiu Mureşan, care a participat doar la răpire, anchetatorii i-au reţinut infracţiunea de tâlhărie calificată.

Pe 21 decembrie, după expirarea ordonanţei de reţinere, toţi trei au fost duşi la Judecătoria Oradea, unde s-a decis arestarea lor pe 30 de zile. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a avut în vedere gravitatea faptelor şi modul de acţiune, în grup şi prin folosirea unei arme: "La prinderea în flagrant a autorilor, asupra unuia dintre ei a fost găsită o armă, aceasta întâmplându-se într-un restaurant, un loc public". Deşi contestată de cei trei, măsura a fost confirmată de Tribunalul Bihor, astfel că răpitorii şi-au petrecut sărbătorile de iarnă după gratii.

Pe 13 ianuarie, când a primit rechizitoriul, judecătorul de cameră preliminară a decis să înlocuiască măsura arestului preventiv cu arestul la domiciliu pentru toţi cei trei inculpaţi, stabilindu-le interdicţia de a comunica între ei, cu partea vătămată ori cu martorii. Decizia a fost însă contestată de procurori la Tribunalul Bihor, magistraţii de aici hotărând miercurea trecută menţinerea arestului preventiv pentru încă 30 de zile. Mai au, deci, timp să mediteze "la izolator" dacă a meritat să comită fapte ce-i pot ţine închişi între 3 şi 10 ani...