Primăria a triplat chiriile pentru cele peste 850 locuinţe din fondul municipal şi de stat. Chiriaşii au de ales între a-şi prelungi contractele la noile tarife sau a-şi strânge lucrurile. Oricum, doritori sunt destui!

"Mi-au făcut chiria pe trei luni cât o pensie de-a mea. Am de plătit curentul, apa, cablul şi medicamentele. N-o să am din ce să trăiesc. Cred că asta şi urmăresc: vor să ne facă să plecăm, ca să pună mâna pe case", spune Laura Jakab, o pensionară care locuieşte cu chirie într-o casă din strada Petru Rareş.

Pe banii chiriaşului

 Laura Jakab, chiriașă a Primăriei OradeaEvacuată dintr-o locuinţă revendicată, Laura Jakab (foto) şi fiica ei au primit în 1999 o cameră într-o căsuţă din strada Petru Rareş. Construcţia, altfel modestă, o împarte cu încă o familie. Fostă vânzătoare, femeia şi-a investit toţi banii în amenajarea ei. "Casa nu avea geamuri, uşă sau instalaţii, iar în mijlocul camerei era o groapă. Am angajat meşteri, am zugrăvit cu mâna mea şi am plătit 1.240 lei să bag curent", povesteşte ea.

Ani de zile, a trăit cu speranţa că va putea transforma chiria într-o rată pentru a deveni proprietar. A şi făcut cerere la Primărie. "Instituţia noastră urmează să analizeze oportunitatea şi legalitatea privind înstrăinarea imobilelor aflate în proprietatea Statului Român, urmând a vă înştiinţa ulterior", i-a răspuns municipalitatea în 2017. Dar n-a mai înştiinţat-o...

De trei ori mai mult!

În schimb, în iulie, la reînnoirea contractelor, i-a triplat chiria. "Până acum plăteam 250 lei pe trei luni. Mi-au majorat chiria la 790 lei. Eu am o pensie de 850 lei. Dacă plătesc curentul, cablul şi medicamentele, n-o să am din ce trăi", reclamă femeia. În plus, are de plătit o chirie în avans. "Te chinui şi faci rost de bani, că dacă nu plăteşti garanţia nu-ţi prelungeşte contractul".

Situaţia este general valabilă. Un chiriaş din Velenţa s-a trezit cu chiria majorată de la 410 lei la 1.300 lei pe trei luni. "Eu am pus gresie, faianţă, uşă şi am băgat apă. Am vrut şi toaletă, dar Primăria mi-a cerut taxe de 1.600 lei şi mi-a spus să-mi trag canalizare singur", povesteşte bărbatul.

La Primărie, ca la privat...

Ilie Bolojan, primar OradeaPrimarul Ilie Bolojan (foto) spune că majorarea explozivă era de aşteptat. "De aproape 12 ani, din 2007, chiriile nu au mai fost modificate. S-a ajuns la nişte preţuri de chilipir, mult sub piaţă, care duceau la proasta îngrijire a clădirilor", motivează edilul.

Municipalitatea s-a trezit că multe apartamente închiriate sunt în clădiri cu faţade deteriorate, iar oraşul trebuia să plătească pentru cota parte din costul reabilitării lor. "La ce chirii încasa oraşul, cheltuielile cu reabilitarea faţadelor nu se amortizau nici în 50 de ani", zice Bolojan.

Primarul susţine că, fie ele şi majorate, chiriile oraşului sunt în continuare "la jumătate faţă de preţul de piaţă". Nu ascunde însă faptul că, treptat, odată cu reabilitarea faţadelor şi a interioarelor, ar putea fi majorate aproape de nivelul pieţei: "Treptat, acolo trebuie să ajungem".

De vânzare!

Cum peste 710 de locuinţe provin din fondul de stat şi ani întregi a existat o incertitudine cu privire la retrocedarea lor către foştii proprietari, atât Primăria, cât şi chiriaşii le-au întreţinut doar cât să nu se dărâme. În acest context, municipalitatea nu exclude varianta scoaterii lor la vânzare. "Nu e o afacere să le gestionezi. Dacă de interior se ocupă chiriaşul, exteriorul şi părţile comune cad în sarcina Primăriei, ceea ce costă. Atunci, mai bine le vinzi, iar proprietarii le întreţin cum trebuie", spune şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa.

Vânzarea caselor este însă o perspectivă îndepărtată. "Locuinţele care nu au fost revendicate vor intra în proprietatea oraşului, dar procedura de transfer este în dezbatere publică. Probabil prin octombrie vom şti mai multe, iar apoi vom putea face întăbularea lor", spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Vânzarea se anunţă în defavoarea chiriaşilor, majoritatea pensionari ori cu venituri minime pe economie. "Nu există nicio prevedere legală care să dea chiriaşilor dreptul de preemţiune, cum a fost în cazul Legii locuinţei 114/1996. Când se va lua decizia vânzării, imobilele vor fi evaluate şi scoase la licitaţie", spune Florea.

Altfel spus, într-un fel sau altul, în final chiriaşii tot vor ajunge să plătească preţuri de piaţă. Scoşi din locuinţele de stat, vor trebui să îşi închirieze de la "privaţi"...