Începând din luna mai, orădenii plătesc mai mult pentru serviciul de salubritate. Primăria Oradea a inclus în tariful de salubritate noua taxă de economie circulară, care se aplică tuturor deşeurilor care nu sunt refolosite şi care s-a dublat de la 1 ianuarie 2024. 

Aşadar, chiar dacă tarifele de colectare şi transport al deşeurilor practicate de RER Vest nu s-au modificat, orădenii vor plăti mai mult.

S-a scumpit tratarea

Contribuţia pentru economia circulară (CEC) este o taxă impusă de Legea Deşeurilor pentru stimularea reciclării şi scăderii cantităţilor de deşeuri depozitate. Concret, ea se aplică pentru fiecare tonă de deşeuri care nu a fost valorificată, ci a ajuns la halda de deşeuri. De la 80 lei pe tona de deşeuri, cât a fost până la finalul anului trecut, această taxă a ajuns, din 1 ianuarie, la 160 lei/tonă.

Valoarea CEC influenţează şi costurile de tratare a deşeurilor, adică sortarea şi valorificarea a cât mai multe dintre ele. Gunoaiele care, după tratare, nu pot fi reciclate sau compostate, cum sunt deşeurile reciclabile compromise ori materialele plastice care ajung în fracţia biodegradabilă, ajung pe haldă.

Din acest motiv, cele două firme responsabile cu tratarea deşeurilor din judeţ, Eco Bihor (administratorul depozitului judeţean de deşeuri) şi Girexim Universal (staţia de tratare mecano-biologică) şi-au modificat propriile tarife, influenţând tariful plătit de clienţii finali, adică de cetăţeni. 

Nicio modificare la RER Vest

Modificările la tarifele de salubritate, aprobate de Ecolect (asociaţia tuturor primăriilor din judeţ, pe probleme de salubritate) au fost determinate şi de un alt factor: scăderea cantităţilor de deşeuri reciclabile, un efect al sistemului de garanţie-returnare a ambalajelor de băuturi, ceea ce a făcut să crească costurile din staţia de reciclare a deşeurilor de ambalaje.

Noile tarife de salubritate din Oradea conţin doar majorările privind tratarea deşeurilor, nu şi pe ale colectării şi transportului lor, prestate de RER Vest. Operatorul de salubritate nu a scumpit deloc costurile salubrităţii, facturile fiind influenţate exclusiv de componente care ţin de tratarea şi gestionarea deşeurilor odată ce au ieşit din camioanele RER Vest.

Noile tarife

Pentru orădenii de la blocuri, tariful de salubritate va fi, începând din mai, 20,45 lei/persoană/lună, cu TVA inclus, o creştere de 8,5%, faţă de 18 lei, cât îi costa până acum.

Pentru orădenii de la case, tarifele noi sunt următoarele: 108,95 lei/mc pentru deşeurile biodegradabile (pubela maro) faţă de 59,10 lei, cât era până acum, şi 58,04 lei/mc pentru cele reciclabile, faţă de 51,41 lei. La deşeurile reziduale (pubela neagră) colectate de la cetăţeni, tariful nou este de 63,55 lei/mc.

Asta înseamnă că o golire a unei pubele de deşeuri reziduale (neagră) începe de la 4,54 lei (60 litri) şi ajunge la 18,15 lei (240 litri), cu tot cu TVA, iar golirea unei pubele maro (biodegradabile) şi un volum de 60 litri costă acum 7,78 lei. O pubelă maro cu volum dublu are un preţ de golire de 15,56 lei, iar cea de 240 litri - 31,12 lei.

Cât costă reciclabilele?

Pentru reciclabile, orădenii care le aruncă în sacii galbeni şi albaştri vor plăti de acum înainte 27,63 lei/lună, cu TVA inclus, iar cei care au optat pentru colectarea în recipiente vor plăti pentru golirea unei pubele de 60 litri, indiferent că ea conţine sticlă, hârtie-carton sau plastic-metal, 4,14 lei. O pubelă de 120 litri cu reciclabile costă 8,29 lei, iar una cu volum dublu - 16,58 lei.

Pentru firme, noile tarife de salubritate sunt 486 lei/tonă la deşeuri reziduale, 433,86 lei/ tonă la deşeuri biodegradabile şi 501,76 lei/ tonă la deşeuri reciclabile.

În cazul instituţiilor, preţurile sunt şi mai mari: 507,57 lei/tona de deşeuri reciclabile, 513,87 lei/tona de deşeuri biodegradabile, respectiv 483 lei/tonă pentru deşeuri reziduale.

Ieftiniri în ZMO

Simultan cu modificările preţurilor din municipiu, Ecolect Bihor a modificat şi tarifele din Zona Metropolitană 1B, deservită tot de RER Vest. Acolo, ajustările sunt şi în beneficiul cetăţenilor.

La persoane fizice, abonamentul care include o pubelă neagră de 60 litri a ajuns de la 22,55 lei la 23,82 lei, la 120 litri a scăzut de la 27,39 lei la 27,31 lei, iar pentru 240 litri s-a redus cu mai bine de 3 lei şi a ajuns la 34,29 lei (toate preţurile includ TVA).

Şi tarifele pentru ridicările suplimentare au scăzut: o ridicare a unei pubele de 60 litri costă de acum înainte 3,49 lei, o golire de pubelă cu capacitatea de 120 litri este 6,98 lei, iar cea de 240 litri - 13,97 lei.

Pentru restul judeţului, Ecolect a optat să nu majoreze tarifele, dar să modifice frecvenţele de colectare a deşeurilor, tot o formă de a compensa costurile mărite. Curăţenia are un preţ...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!