În calitate de autor al unor lucrări în spaţiul public - o pictură murală în parcul Petőfi şi un "mozaic citadin" pe o alee din Parcul Libertăţii - şi bazându-mă pe experienţa proiectelor la care am mai participat, mă simt îndreptăţită să lansez un îndemn cu privire la desfăşurarea unui festival de artă stradală în oraşul nostru.

Oradea este un cuib de desfăşurare pentru multiple festivaluri, în special muzicale, dar de ce nu s-ar acorda importanţă şi festivalurilor de tip vizual? Alte oraşe din ţară (Timişoara, Bucureşti, Constanţa, Ploieşti etc.) au făcut-o deja, iar Sibiul găzduieşte cu succes SISAF (Sibiu International Street Art Festival), aflat la a 8-a ediţie, festival care a "măturat" creativ spaţiul urban, comunitatea alegându-se cu suprafeţe întinse de culoare, estetic şi concept, atât în zone centrale, cât şi la periferie.

Un astfel de festival reprezintă o condiţie esenţială pentru înscrierea oraşului pe orbita culturală şi o contribuţie inestimabilă la consolidarea poziţiei pe harta multiculturalităţii. Este inacceptabil ca Oradea, oraş cu potenţial cultural şi turistic generos, să nu apeleze la această modalitate ingenioasă de captare a interesului public.


(foto: Székely Attila Márk)

Conceptul proiectului iniţiază, pe de-o parte, susţinerea şi încurajarea comunităţii artistice astfel încât să deţină un rol coerent în societate, iar pe de altă parte, extragerea artei din mediul formal, pledând inerent pentru accesibilitatea acesteia. În vremuri în care lumea e prea ocupată să viziteze un muzeu sau o galerie, aceste intervenţii urbane propun un tip de abordare inedit, prin care arta face un pas spre public.

Lansez o rugăminte spre factorii decizionali ai municipalităţii să se aplece cu generozitate asupra unei astfel de propuneri şi să încurajeze iniţiativele de intervenţii de regenerare urbană prin artă, provenite din spaţiul creativ, care au menirea să ofere o contribuţie spirituală inestimabilă pentru oraşul nostru.

Roxana Stan Netea
artist vizual

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!