Mii de bihoreni pensionaţi de boală, majoritatea în vârstă, suferinzi de boli grave, mulţi chiar infirmi, sunt puşi pe drumuri şi obligaţi să se înghesuie la cozi în aşteptarea examinărilor necesare pentru avizarea ori revizuirea dosarelor medicale.

Principalul motiv este faptul că din 2015, când au fost arestaţi şpăgarii din Comisia de expertiză medicală a Casei de Pensii Bihor, în judeţ au mai rămas doar trei specialişti.

De atunci, Casa de Pensii a organizat şase concursuri pentru ocuparea posturilor vacante, însă nu s-a prezentat niciun candidat. Mai grav, deşi problema a fost sesizată Casei Naţionale şi este cunoscută la vârful Ministerului Muncii, autorităţile centrale nu au nicio soluţie.

Cu noaptea-n cap

"Soţia mea, pensionară de boală, până anul trecut se prezenta la Oradea ca să fie văzută de un medic din Comisia de expertiză medicală. De anul ăsta trebuie să se prezinte la Marghita, pentru că a fost rearondată", a reclamat BIHOREANULUI un pensionar din comuna Tileagd. "Noi suntem norocoşi, că avem maşină, dar sute de oameni din zona noastră, de la Tileagd până la Corniţel, vin cu noaptea în cap la Oradea, de unde iau autobuzul până la Marghita. Aşa li se duc 100 de lei din pensia care de cele mai multe ori este de vreo 400 de lei", a povestit bărbatul.

"Noi am fost ieri (n.r. - miercuri, 22 februarie) la Marghita. Cabinetul de expertiză medicală este într-o clădire veche şi insalubră, pe care o împarte cu Dispensarul TBC. Într-o sală de 12 metri pătraţi, unde sunt numai trei scaune, aşteptau deja mai mult de 20 de persoane. Toţi sunt bolnavi, unii au tot felul de invalidităţi. E absolut inuman", zice bărbatul, nemulţumit că şefii Casei Judeţene de Pensii nu asigură un sistem de funcţionare care "să nu chinuiască oameni şi aşa amărâţi".

Din cauza şpăgarilor

Normalizarea situaţiei este, însă, imposibilă, a aflat BIHOREANUL de la directoarea instituţiei, Carmen Polman. Potrivit acesteia, sunt mai multe motive pentru care s-a ajuns ca miile de pensionari de boală să fie puşi pe drumuri, cel dintâi fiind arestarea medicilor şpăgari din Comisia judeţeană.

"Până în 2015, examinarea se făcea în Bihor la Oradea, Beiuş şi Marghita. După ce au fost arestaţi cei 10 medici şi asistenţi de la Oradea, am adus aici medicul din Marghita, pe doamna doctor Georgiana Dumitrescu, dar aceasta nu mai doreşte să vină la Oradea. În plus, domnul doctor din Beiuş, care avea peste 70 de ani, s-a pensionat. Am rămas cu trei doctoriţe, dintre care una asigură de atunci şi Beiuşul", a explicat Polman.

În aceste condiţii, s-a trecut la rearondarea pacienţilor din judeţ aşa încât cele trei doctoriţe rămase să "acopere" la Oradea zona din jurul municipiului, la Beiuş partea de sud şi de sud-vest a judeţului, iar la Marghita zona de nord. "Ştim că nu este uşor pentru oameni să meargă de la Aleşd la Marghita, dar aceasta a fost singura soluţie", spune Polman, adăugând că în alte judeţe, unde nu există niciun medic, situaţia este şi mai proastă: "Pensionarii de acolo trebuie să meargă direct la Bucureşti".

"O problemă de sistem"

Directoarea Casei de Pensii afirmă că instituţia a încercat de mai multe ori să angajeze alte persoane pe posturile vacantate de medicii arestaţi, dar fără succes. "Am făcut şase proceduri de concurs, dar nu s-a prezentat nimeni, nu există specialişti. Absolvenţii de Medicină nu mai fac această specializare, este o problemă de sistem", spune Carmen Polman.

Aceasta susţine că s-a adresat şi forurilor centrale, Casei Naţionale de Pensii, aflate în subordinea Ministerului Muncii, dar răspunsul primit este nerealist, deoarece face referire doar la posibila creştere a salariilor medicilor. "Ne-au dat răspuns că soluţia probabil va fi o salarizare mai mare. Dar degeaba dai salarii mai mari la trei doctoriţe, că tot nu pot face faţă volumului de muncă. Şi cele trei doamne doctor la un moment dat vor pica", explică directoarea.

Altfel spus, chiar de-ar avea salarii triplate ori înzecite, singurii medici rămaşi nu pot munci 24 sau 40 de ore pe zi. Dar cum să priceapă un lucru atât de simplu demnitarii şi înalţii funcţionari ce şi-au "tras" pensii speciale, pentru care nu trebuie "examinaţi" de niciun medic?...

Citiţi pe aceeaşi temă articolul "Şpăgar iertat: De ce a scăpat condamnat doar cu suspendare medicul Ovidiu Pleşa de la Casa de Pensii?"