Spitalul Municipal din Oradea îşi pune bolnavii pe drumuri. Din 1 septembrie, pacienţii care au nevoie de investigaţii sunt transportaţi la spitalul privat Pelican, cu ambulanţa. Motivul? Conducerea unităţii a anulat două contracte încheiate anterior în acelaşi scop, unul cu Clinica Maria, pe care o şi găzduieşte, iar celălalt cu Spitalul Judeţean, alături de care face parte din acelaşi consorţiu.

Ambele parteneriate au fost abandonate subit, fără ca în prealabil şefii Municipalului să-şi fi informat omologii de la Judeţean şi colegii de la Maria că organizează o licitaţie pentru aceste servicii, notificându-i abia post factum.

Surpriză la dublu

La Spitalul Municipal, prima zi a lunii septembrie i-a enervat deopotrivă pe medici, asistente şi bolnavi. Dacă până atunci pacienţii care necesitau investigaţii precum cele de imagistică, CT şi RMN, erau duşi de infirmieri din corpul de clădire principal în cel secundar, unde erau "procesaţi" de Clinica Maria, din acea dimineaţă au trebuit căraţi cu ambulanţe la spitalul privat Pelican, aflat la 400 de metri distanţă. În aceeaşi zi, conducerea Municipalului notifica sec, atât Clinica Maria, cât şi Judeţeanul, cu privire la anularea contractelor pentru furnizarea serviciilor de investigaţii şi analize.

Înştiinţarea i-a surprins pe managerii ambelor unităţi. Pe cei de la Maria deoarece încă din 2010 au un contract prin care spitalul public le-a închiriat un spaţiu la parterul corpului B, la schimb cu servicii de imagistică realizate la tarife cu 35% mai mici decât cele din contractul cadru al Casei de Sănătate. Pe cei de la Spitalul Judeţean fiindcă şi ei ofereau Municipalului, în aceleaşi condiţii, aproape 400 de servicii de investigaţii şi analize medicale, dar mai ales fiindcă de anul trecut ambele unităţi fac parte din acelaşi consorţiu spitalicesc municipal, înfiinţat tocmai pentru a derula în comun orice achiziţie de servicii, materiale şi echipamente.

"Pe 1 septembrie ne-au trimis o adresă prin care eram informaţi că ne-au anulat contractul, deşi acesta are valabilitate până la 31 decembrie 2016", a declarat BIHOREANULUI managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, în timp ce reprezentanţii Clinicii Maria au refuzat să comenteze situaţia.

Trebuia licitaţie

dr. Florin Maghiar, director medical Spitalul MunicipalÎn lipsa managerului Spitalului Municipal, dr. Elena Moldoveanu, plecată în străinătate, directorul medical, dr. Florin Maghiar (foto), susţine că anularea contractelor era obligatorie, la fel şi organizarea unei licitaţii. "Dată fiind valoarea serviciilor, legea ne obliga să facem o licitaţie. Am consultat toţi şefii de secţii, să întocmim lista serviciilor de care aveam nevoie, s-a făcut caietul de sarcini şi a fost trimis la Autoritatea Naţională de Achiziţii Publice, pentru ca licitaţia să fie anunţată prin SEAP".

Maghiar spune că la licitaţia desfăşurată pe 14 iulie s-a prezentat doar Spitalul Pelican, iar noul contract - încheiat la valoarea de 485.000 lei cu valabilitate până la 31 decembrie - ţine preţurile la nivelul anterior. "Spitalul Pelican şi-a asumat obligaţia de a furniza serviciile de investigaţii la aceleaşi tarife plătite de noi Clinicii Maria şi Judeţeanului, mai mici cu 35% faţă de cele din contractul cadru cu CNAS".

"Se putea interpreta"

Noul contract putea să nu asigure Spitalului Municipal serviciile pe timpul nopţii, nici în zilele de sâmbătă şi duminică. "Când am pus aceste condiţii în caietul de sarcini, cei de la ANAP ni le-au tăiat, pe considerentul că am restrânge competiţia", zice directorul medical. Norocul e că noul partener, Spitalul Pelican, a acceptat să semneze un contract prin care, totuşi, îşi asumă şi aceste servicii.

Culmea e că problemele puteau fi evitate uşor cu o condiţie: la licitaţie să nu fi participat doar Spitalul Pelican, ci şi Judeţeanul, şi Clinica Maria, şi - de ce nu? - şi alţi "jucători" de pe piaţa de profil. O recunoaşte şi dr. Maghiar, care, întrebat de ce Municipalul nu şi-a anunţat intenţia, măcar din curtoazie, colegilor care le-au asigurat până acum serviciile fără cusur, a răspuns şocant: "Ei puteau afla de pe SEAP. Nu-i puteam anunţa personal. Se putea interpreta cine ştie ce...".

Aşa că, aflat între interesul pacienţilor şi al spitalului pe de o parte şi frica de procurori (oricum neîntemeiată, fiindcă nicio lege nu interzice o "publicitate" cât mai mare unei licitaţii) pe de cealaltă parte, a ales calea de mijloc. Chiar dacă în acest caz a fost soluţia cea mai proastă...