Dată find creşterea temperaturilor şi înmulţirea cazurilor de îmbolnăviri cauzate de consumul alimentelor preparate ori depozitate în condiţii necorespunzătoare, inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor au desfăşurat săptămâna trecută mai multe acţiuni de control în Oradea, Beiuş şi Marghita, în special la restaurante, braserii şi unităţi de tip fast-food, dar şi la chioşcuri din pieţele agroalimentare.

În urma verificărilor, potrivit unui comunicat de presă emis luni de DSVSA, au fost controlate 52 de firme, fiind aplicate 18 sancţiuni contravenţionale, din care 8 avertismente şi 10 amenzi totalizând peste 8.800 de lei. De asemenea, au fost retrase de la consum produse alimentare în valoare de 1.000 de lei şi a fost suspendată activitatea unei firme din Oradea la care s-au constatat "nereguli grave" ce constau, conform şefului DSVSA Mircea Gelu Budău, în "depozitarea şi manipularea necorespunzătoare a produselor de origine animală".

Între abaterile consemnate de inspectorii DSVSA se numără depozitarea produselor alimentare în condiţii improprii, etichetarea necorespunzătoare a produselor de origine animală, folosirea de spaţii şi utilaje cu igienă precară, păstrarea produselor alimentare fără respectarea temperaturilor prevăzute de lege, comercializarea de carne şi produse din carne în spaţii neaprobate şi fără supraveghere sanitară veterinară. Ca exemplu, în zona pieţei Beiuş au fost identificate două persoane care vindeau, direct din portbagajul maşinii, carne de viţel tăiat în gospodăria proprie.              

DSVSA avertizează consumatorii să fie atenţi la achiziţia oricărui produs alimentar, şi în special a produselor netratate termic sau tratate superficial, pentru a evita eventualele efecte nedorite.