Administrația Națională de Meteorologie a prelungit avertizarea de vreme rea valabilă inclusiv pentru județul Bihor. În după amiaza zilei de vineri, ploile se vor transforma în ninsori în regiune, iar vremea se va răci semnificativ. De asemenea, mai multe râuri sunt în continuare sub cod galben de risc de inundații.

Informarea este valabilă pentru toată țara. Cel puțin până sâmbătă seară la ora 17, vor fi precipitații în toate regiunile, iar în Muntenia și în zona Carpaților Orientali, local acestea vor fi moderate cantitativ (se vor acumula 10...15 l/mp și izolat peste 20 l/mp).

„Vor fi ploi, care se vor transforma în ninsoare, din după-amiaza zilei de vineri (19 ianuarie), în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în nordul Moldovei, iar noaptea și în restul teritoriului. Se va depune strat de zăpadă”, spun meteorologii.

Sâmbătă, 20 ianuarie, va continua să ningă în Oltenia, Muntenia și în Dobrogea, dar în general slab cantitativ.

„Temporar vântul va avea intensificări în toate regiunile, cu viteze în general de 40...50 km/h, ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea scăzută”, mai notează ANM.

Totodată, vineri, vremea se va răci semnificativ, în jumătatea de nord a țării, iar sâmbătă și în restul zonelor.

Cod galben de inundații

Pe de altă parte, și hidrologii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor au actualizat avertizarea de cod galben de inundații emisă în cursul zilei de joi, pentru râuri din Bihor inclusiv.

De vineri, de la ora 12, până sâmbătă la ora 24, sunt sub cod galben râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Lăpuş (judeţul Maramureş), Tur (judeţul Satu Mare), Someşul Mare (judeţul Bistriţa Năsăud), Crişul Negru (judeţele: Bihor şi Arad) și Crişul Alb (judeţele: Hunedoara şi Arad).

Același cod este valabil începând de astăzi, la prânz, până sâmbătă dimineața la ora 9:00, pe anumite sectoare de râuri din bazinele hidrografice: Someşul Mic (judeţele: Bihor şi Cluj), Crişul Repede (judeţele: Cluj şi Bihor), Mureş (judeţele: Harghita, Bistriţa Năsăud şi Mureş), Târnava Mică (judeţele: Harghita şi Mureş), Arieş (judeţul Alba), Bega (judeţul Timiş), Timiş (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Pogăniş (afluent al Timişului, judeţul Caraş Severin) și Bistriţa (afluent al Siretului, judeţele: Suceava, Neamţ şi Harghita), mai notează INHGA.

„Fenomenele vizate constau în scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare”, arată specialiștii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!