Demersul făcut de preşedintele PSD, Liviu Dragnea cu privire la Referendumul programat în Oradea pentru consultarea populaţiei privind unificarea cu Sînmartinul odată cu scrutinul local din 5 iunie, este considerat de reprezentanţii PMP Bihor drept firesc, deoarece se înscrie în stilul PSD-ist de a "bloca dezvoltarea".

Mai mult, preşedintele PMP Bihor, Daniel Meze, este convins că decizia lui Dragnea de a-l fi sesizat pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, aşa încât acesta să sesizeze Curtea Constituţională, a fost luată la cererea expresă a şefului PSD Bihor, Ioan Mang.

"Domnul Mang cu siguranţă i-a dat un telefon domnului Dragnea. Iată un exemplu clar de ciumă roşie PSD-istă, care blochează dezvoltarea acestei ţări de douăzeci şi ceva de ani. Este (n.r. – intenţia de blocare a Referendumului) un exemplu clar prin care se blochează activitatea administraţiei publice locale, pentru că în mentalitatea lor de retrograzi ce sunt, asta fac pesediştii, blochează dezvoltarea", a spus şeful PMP Bihor, Daniel Meze, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni.

De asemenea, Meze a amintit că, deşi se află în opoziţie faţă de administraţia liberală a Oradiei, PMP a susţinut fuziunea cu Sînmartin încă de anul trecut. El a şi ţinut să-i transmită primarului Ilie Bolojan "felicitări" pentru că l-a convins pe premierul Dacian Cioloş să emită săptămâna trecută Ordonanţa criticată de PSD ce permite desfăşurarea unui referendum local simultan cu alegerile locale.

"Noi îi îndemnăm pe cei 3.129 de orădeni care la alegerile prezidenţiale au votat candidatul nostru să meargă la vot pe 5 iunie, să voteze DA la Referendum, pentru unirea cu Sînmartin, şi - bineînţeles - pe Horea Vuşcan la Primărie şi listele PMP la Consiliul Local şi la Consiliul Judeţean", a spus Meze.

Pe de altă parte, Horea Vuşcan a declarat că Liviu Dragnea, condamnat pentru fraudarea Referendumului din 2012, ar trebui să se retragă din politică, nu să se pronunţe cu privire la un referendum local precum cel de la Oradea. "Dragnea trebuie să iasă din politică. Atunci când eşti condamnat că ai măsluit un referendum, nu mai ai ce căuta în politică".

Amintim că după ce miercurea trecută Guvernul Dacian Cioloş a completat printr-o Ordonanţă de Urgenţă legea privind alegerile locale, aşa încât să fie posibilă organizarea referendumurilor locale simultan cu aceste alegeri, şeful PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că îi cere Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională, pe motiv că Ordonanţa ar contraveni Constituţiei, deoarece desfăşurarea referendumului nu ar fi urgentă.