Surprize mari la reuniunea în care conducerea PNL Bihor şi-a desemnat, joi, viitorii candidaţi la alegerile parlamentare. După o competiţie la care, în premieră, nu a mai participat fostul preşedinte Cornel Popa, un alt veteran, Gavrilă Ghilea, şi-a retras candidatura, la fel ca şi ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

Primul pe lista pentru Camera Deputaţilor va fi universitarul Aurel Căuş, recent intrat în partid şi abia ales consilier local, iar pentru Senat dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean.

Lista lui Bolojan

Reprezentanţii PNL Bihor la alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie au fost desemnaţi joi într-o reuniune a Biroului Politic Judeţean (format din aproximativ 35 persoane), ai cărui membri au avut de optat de la bun început dacă vor să voteze pentru fiecare candidat în parte, urmând ca ordinea pe liste să fie în funcţie de numărul de voturi obţinute, sau pentru o listă pe care a propus-o, la fel ca în urmă cu patru ani, preşedintele organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan.

În final, membrii BPJ au optat pentru a doua variantă, care a întrunit doar câteva voturi contra, configuraţia listelor pentru cele două camere fiind o surpriză aproape totală.

Concret, deschizătorul listei pentru Camera Deputaţilor va fi profesorul universitar Aurel Căuş, preşedintele Senatului Universităţii orădene, abia intrat în PNL în această vară şi ales pe 27 septembrie consilier local în Oradea. El este urmat, altă surpriză, de avocatul beiuşean Kiss Janos, care a deţinut un mandat de consilier judeţean în perioada 2016-2020, iar în septembrie a obţinut încă unul. Pe locurile al treilea şi al patrulea pe lista lui Bolojan sunt actualii deputaţi Ioan Cupşa şi Florica Cherecheş.

La Senat, lista propusă de Bolojan şi votată de BPJ îl are pe primul loc pe dr. Gheorghe Carp, dar niciun nume pe locurile următoare, ceea ce i-a contrariat pe unii membri ai PNL Bihor, inclusiv din rândul celor înscrişi în cursa internă.

5 din 8

Potrivit surselor BIHOREANULUI, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, ar fi sugerat imediat după campania pentru alegerile locale că ar prefera ca doi dintre veteranii organizaţiei să nu mai candideze pentru noi mandate – fostul preşedinte Cornel Popa, care a condus PNL Bihor din 2000 până în 2016 şi a deţinut de atunci trei mandate de deputat şi două de senator, precum şi Gavrilă Ghilea, fost preşedinte al PDL Bihor, partid cu care liberalii au fuzionat prin absorbţie în urmă cu cinci ani, şi el deţinător a mai multor mandate de senator şi deputat.

„Cornel Popa nici nu şi-a depus candidatura, iar Ghilea şi-a depus-o, dar apoi şi-a retras-o, când şi-a dat seama că nu ar avea şanse în condiţiile în care Bolojan sugerase să nu candideze”, au declarat surse liberale pentru BIHOREANUL.

Boloş, candidatură retrasă

Potrivit surselor, şi ministrul Fondurilor Europene, orădeanul Marcel Boloş, şi-a anunţat intenţia de a candida, însă s-a răzgândit şi şi-a retras declaraţia de intenţie. Motivul ar consta în faptul că, fiind şi preot, ar fi riscat caterisirea în cazul în care ar fi candidat.

Pe de altă parte, au mai vrut să devină candidaţi, toţi la un loc de deputat, fostul consilier judeţean Sebastian Lascu (cel care a demisionat în primăvară după ce l-a provocat pe preşedintele Pasztor Sandor să facă acest lucru imediat ce a fost surprins la pescuit în starea de urgenţă, cu o maşină a Consiliului Judeţean, şi a refuzat să renunţe la funcţie), Lidia Popa (fost consilier judeţean, în prezent director adjunct al Companie Naţionale Poşta Română) şi Gheorghe Bota (primarul comunei Rieni, care pe 27 septembrie a obţinut al cincilea mandat).

„Am propus o echipă”

Contactat de BIHOREANUL şi întrebat de ce Biroul Politic Judeţean al PNL Bihor a votat o listă propusă de el şi nu candidaturile fiecăruia dintre pretendenţi, preşedintele organizaţiei judeţene, Ilie Bolojan, a declarat că s-a urmat aceeaşi procedură ca în 2016.

„Încă de la începutul şedinţei BPJ, membrii acestui for au avut de ales dacă vor vota fiecare coleg în parte, numai că mulţi dintre cei dornici să candideze la Parlament nici nu au precizat dacă vor la Senat sau la Camera Deputaţilor, sau dacă vor să voteze o listă pe care, la fel ca acum patru ani, mi-am asumat-o eu ca preşedinte al organizaţiei”, a spus Bolojan, adăugând că varianta listei a fost preferată de majoritatea membrilor BPJ, „cam 27 de colegi”, în timp ce împotrivă s-au pronunţat doar „vreo 6 sau 7 colegi”.

„Dacă propunerea mea privind lista, de fapt o echipă, nu ar fi trecut, s-ar fi votat fiecare candidat în parte”, a mai precizat Bolojan.

Supleanţii, vineri

Întrebat cum vor fi desemnaţi ceilalţi candidaţi, pe locurile următoare, liderul PNL Bihor a spus că lista propusă de el, dar şi „supleanţii” din rândul celor care şi-au manifestat dorinţa să candideze şi pe care nu i-a propus pe listă vor trebui validaţi vineri de membrii unui for de conducere superior BPJ, şi anume ai Comitetului Director.

„Nu puteam convoca peste 120 de persoane la o şedinţă în plină pandemie, astfel încât votul Comitetului Director se va da mâine (n.r. – vineri) telefonic şi va fi înregistrat. Eu sper ca echipa pe care am propus-o să fie o echipă bună”, a mai spus Bolojan.