După aproape de cinci ore de la haosul provocat în noul Consiliu Judeţean de alegerea noii conduceri prin încălcarea secretului votului consilierilor, PNL Bihor are prima reacţie oficială.

Printr-o adresă trimisă Instituţiei Prefectului Judeţului Bihor în atenţia prefectului Claudiu Pop, se arată că "prin prezenta, subscrisa Partidul Naţional Liberal, filiala Bihor, date fiind incidentele de la şedinţa de constituire a Consiliului Judeţean Bihor din 28.06.2016, cu privire la nerespectarea secretului votului pentru alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, vă solicităm a nu acorda viza de legalitate pentru Hotărârea privind alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean".

Dovezi din presă

În finalul adresei, se precizează: "Argumentăm cele solicitate prin multitudinea de dovezi existente în media locală, urmând ca în termenul legal să vă depunem probe şi dovezi fizice în acest sens".

Potrivit surselor BIHOREANULUI, adresa semnată de cei doi lideri ai PNL Bihor, Cornel Popa şi Gavrilă Ghilea, a fost redactată de avocatul Kiss Janos, proaspăt ales consilier judeţean pe lista liberalilor.

Aceleaşi surse afirmă că Mircea Mălan, candidatul PNL la şefia Consiliului Judeţean Bihor, de profesie tot avocat, a declinat însărcinarea de a face acest demers, pentru a nu fi acuzat că este părtinitor, acţionând în favoarea propriei persoane, dar şi pentru că încălcarea votului la constituirea unor alte Consilii Judeţene, de către majorităţi din care face parte PSD, a mai fost consemnată şi în alte judeţe, fără însă nicio finalitate legală.

„Nu au cred nici în propriii lor colegi”

În declaraţiile făcute presei după ce grupul liberal a părăsit şedinţa Consiliului Judeţean, Mircea Mălan a declarat că maniera de vot utilizată de coaliţia majoritară n-avea legătură cu ce prevede legea, iar liberalii nu au vrut să se facă „părtaşi” la această manoperă. El a spus că PNL „va analiza” dacă va depune sau nu plângeri împotriva adversarilor politici, pe marginea neresepctării procedurii de vot secret.

„Aceşti oameni nu au cred nici în propriii lor colegi, ştiu că s-au adunat doar din interes şi trebuie să se supravegheze unii pe alţii ca să-şi asigure posturile de preşedinte şi vicepreşedinţi. Altminteri, se putea respecta foarte frumos legea. Foarte probabil, cei 18 consilieri ai acestei majorităţi încropite ar fi votat la fel şi am fi mers mai departe, conştienţi cu toţii că am fi pornit la drum pe un fundament sănătos”, a spus Mălan

Candidatul PNL pentru funcţia de preşedinte al CJ Bihor a mai spus că liberalii erau conştienţi că, matematic vorbind, şansele le erau mici, dar „nu am acceptat să dăm această funcţie celor de la UDMR pentru că am fi trădat încrederea propriului electorat”. În context, protocolul dintre PNL şi UDMR, care ar fi trebuit să fie valabil până în anul 2020, „a căzut în desuetitudine”, a precizat Mălan, odată ce documentul a fost încălcat de UDMR „în interesul unora din liderii acestei formaţiuni”.

Alegeri cu scandal

Marţi, la reuniunea de constituire a CJ Bihor, alegerea preşedintelui Pasztor Sandor, propus de UDMR şi susţinut de PSD şi ALDE în schimbul funcţiilor de vicepreşedinte pentru Ioan Mang şi respectiv Traian Bodea, s-a făcut într-o atmosferă încărcată de tensiune şi caracterizată de haos, deoarece, în pofida prevederilor legale, opţiunile nu au fost secrete, consilierii noii majorităţi arătându-şi voturile unii altora şi şefilor de partid.

Pe de altă parte, opinia unor jurişti este că, deşi încălcarea secretului votului a fost evidentă, Hotărârea privind alegerea lui Pasztor Sandor ca preşedinte este aproape imposibil de "întors", deoarece legea nu prevede sancţiuni, iar CJ nu are un regulament care să definească fără niciun fel de echivoc ce înseamnă vot secret din simplul motiv că în 2012 şi în 2008 preşedintele CJ a fost ales nu de către consilierii judeţeni, ci în sistem uninominal, prin votul direct al cetăţenilor.