Senatorii liberali de Bihor Valeriu Boeriu şi Cristian Bodea au anunţat marţi că printr-o interpelare adresată cu o zi înainte vicepremierului Liviu Dragnea în calitatea acestuia de ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice i-au propus o variantă de regionalizare ce are în vedere înfiinţarea nu a 8 regiuni administrative, ci a 10 asemenea unităţi administrativ-teritoriale superioare judeţelor.

În introducerea interpelării, cei doi senatori PNL amintesc că Dragnea declarase că vor conta propunerile venite "din teritoriu" şi că "nu sfătuiesc pe nimeni să parieze pe ruleta 8 din 42", astfel că îi înaintează propunerea cu 10 regiuni.

Varianta este cea lansată în cadrul PNL de către liderul organizaţiei judeţene a partidului şi preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, în cursul lunii ianuarie, cu prilejul unei dezbateri organizate pe această temă de către deputatul UDMR Cseke Attila.

Potrivit propunerii liberale, cele 10 regiuni ar urma să fie următoarele:
- Regiunea 1 (centrul la Bucureşti) - Bucureşti, Prahova - 6.299 kmp, 2.778.129 locuitori
- Regiunea 2 (centrul la Piteşti) - Argeş, Dâmboviţa, Teleorman, Giurgiu - 20.231 kmp, 1.719.021 locuitori
- Regiunea 3 (centrul la Craiova) - Dolj, Mehedinţi, Gorj, Olt, Vâlcea - 29.212 kmp, 1.977.993 locuitori
- Regiunea 4 (centrul la Constanţa) - Constanţa, Tulcea, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi - 29.397 kmp, 1.680.785 locuitori
- Regiunea 5 (centrul la Iaşi) - Iaşi, Suceava, Neamţ, Botoşani - 24.911 kmp, 2.189.842 locuitori
- Regiunea 6 (centrul la Bacău) - Bacău, Vaslui, Vrancea, Galaţi - 21.262 kmp, 2.221.272 locuitori
- Regiunea 7 (centrul la Braşov) - Braşov, Sibiu, Harghita, Covasna - 21.144 kmp, 1.392.664 locuitori
- Regiunea 8 (centrul la Timişoara) - Timiş, Arad, Hunedoara, Caraş-Severin - 32.034 kmp, 1.729.379 locuitori
- Regiunea 9 (centrul la Cluj-Napoca) - Cluj, Alba, Bistriţa-Năsăud, Mureş - 24.985 kmp, 1.795.835 locuitori
- Regiunea 10 (centrul la Oradea) - Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureş - 22.130 kmp, 1.558.106 locuitori

"Această propunere a fost gândită împreună cu domnul Cornel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Au fost consultaţi specialişti în domeniu şi au fost analizate argumentele de ordin topografic, populaţie, venituri, dar şi comparaţiile cu alte ţări care funcţionează foarte bine deja pe principiul regiunilor. Au fost, de asemenea, consultaţi şi alţi primari de municipii şi preşedinţi de consilii judeţene din zonă, care au considerat-o mult mai eficientă decât formula bazată pe actualele 8 regiuni de dezvoltare", arată cei doi senatori PNL în interpelarea adresată ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit semnatarilor, "proiectul respectă diviziunea pe nivelul NUTS 2 şi se află în concordanţă, ca suprafeţe şi populaţie, cu regiunile existente la momentul acesta în Uniunea Europeană, cel mai bun exemplu fiind modelul voievodatelor poloneze".

În majoritatea ţărilor UE, argumentează senatorii Boeriu şi Bodea, "suprafeţele regiunilor sunt între 22.000 kmp şi 28.000 kmp, cu posibile mici fluctuaţii în funcţie de specificul zonei, iar marja populaţiei este între 1,5 milioane şi 2 milioane locuitori, cu precizarea că în zonele capitalelor naţionale acest maxim se depăşeşte inevitabil".

Cei doi precizează, de asemenea, că "la nivelul fiecarei regiuni rămâne câte un centru universitar care să poată dezvoltă cercetarea şi implicit oferta de forţă de muncă, prin studenţii pe care îi va instrui, fără a fi nevoie să se apeleze la alte regiuni" şi că, în plus, "această structură păstrează în mare parte vechea orânduire a regiunilor tradiţionale româneşti, respectându-se astfel un parcurs istoric firesc, pornit natural cu mult timp în urmă".

Autorii interpelării arată că, în aceste condiţii, solicită să participe la dezbaterile comisiilor responsabile de proiectul de regionalizare şi îi cer lui Liviu Dragnea să precizeze care va fi calendarul consultărilor.