Consilierul judeţean PNL Călin Gal, cel mai activ dintre cei 17 aleşi liberali, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că pe site-ul Consiliului Judeţean a fost postat, din data de 29 martie, proiectul bugetului pe 2019 al acestei instituţii, al instituţiilor subordonate CJ şi al asociaţiilor pe care CJ le deţine sau în care este subordonat, fără însă ca principiul transparenţei să fie cu adevărat respectat, adică fără informaţiile de care aleşii au nevoie pentru a înţelege şi analiza proiectul înainte de a-l vota.

"Solicităm să ni se pună la dispoziţie toate documentele necesare”, a spus Gal, amintind că şi anul trecut conducerea CJ a procedat de aceeaşi manieră, iar acum dă dovada că practică „aceleaşi năravuri”.

„Nu putem în orb”

Concret, consilierul liberal a afirmat că în proiectul întocmit de conducerea CJ apar doar sumele ce ar urma să fie alocate fiecărei instituţii şi structuri, dar fără a se explica destinaţia concretă a acestora. „Pentru că nu am putut studia materialul, am depus la Registratura Consiliului Judeţean solicitare scrisă să ne fie puse la dispoziţie toate documentele privind propunerea de buget pentru aparatul de specialitate, pentru instituţiile subordonate, ADI-uri (n.r. – asociaţiile de dezvoltare intercomunitare), ONG-uri. Noi nu cunoaştem nevoile acestora, avem doar sume trecute în dreptul unor direcţii şi instituţii, fără a şti nevoile, costurile de personal, investiţiile”.

Din acest motiv, Gal a prevenit conducerea CJ că la şedinţa unde va fi supus dezbaterii proiectul s-ar putea ca aleşii PNL să nu-l aprobe. „Noi nu putem reprezenta cetăţenii votând în orb”, a spus el.

Avertisment către putere

Pe de altă parte, Gal a subliniat că voturile consilierilor PNL sunt mai grele decât consideră grupul PSD-UDMR-ALDE, având în vedere că doi sau chiar trei consilieri judeţeni ai puterii sunt în conflict de interese, astfel că nu vor putea să-şi exprime votul.

Starea de incompatibilitate a acestora a fost constatată chiar de instanţa de judecată, în condiţiile în care Tribunalul Bihor a suspendat execuţia bugetului pe 2018 tocmai pentru că a fost votat inclusiv de consilierii judeţeni PSD Stela Babău (concomitent directoare la ADI Ecoland), Bujor Chirilă (concomitent director la ADI Ecolect) şi de consilierul judeţean UDMR Boda Gergely Zoltan (concomitent angajat la Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte).

Anul acesta, coaliţia UDMR-PSD-ALDE, cu 18 voturi, are însă o problemă şi mai mare, în condiţiile în care din decembrie 2018 unul dintre cei doi consilieri ALDE, Julien Mateiaş, a fost uns şi el director adjunct la un alt ADI al CJ, Agenţia de Dezvoltare Durabilă, aşa încât voturile celor 17 consilieri PNL, nici unul în conflict de interese, vor fi decisive.

„Avertizăm conducerea CJ şi consilierii judeţeni în conflict de interese să respecte legea şi deciziile instanţei de judecată şi amintim că nerespectarea unei sentinţe judecătoreşti atrage consecinţe penale”, a spus liberalul.

Mai mult în „bidoane”

Pe de altă parte, Călin Gal a criticat şi umflarea bugetelor unor direcţii şi ADI-uri precum DDIP şi Direcţia Socială-Comunitară, care nu fac altceva decât să acţioneze ca nişte „bidoane”, direcţionând bani publici din bugetul judeţului pentru ONG-uri (grosul ajungând în condiţii opace la asociaţii şi fundaţii ale UDMR), dar şi pentru Fundaţia Euroregiunea Bihor – Hajdu Bihar, o structură practic fără activitate, dar cu foarte mulţi angajaţi.

În total, bugetele acestora vor creşte, prin proiectul bugetului CJ pe 2019, cu „aproximativ 5 milioane lei faţă de anul trecut, fără nicio justificare”, a spus consilierul PNL.