Fief vechi al UDMR, comuna Lugaşu de Jos a devenit, duminică, scena pe care primarul localităţii, Sorban Levente, îşi joacă disperarea. În condiţiile în care formaţiunea acestuia este în gravă criză de credibilitate şi numeroşi etnici maghiari au dat semne că nu-i vor mai încredinţa voturile ca până acum, ceea ce face ca UDMR să fie ameninţată cu neîndeplinirea pragului electoral, primarul s-a postat în faţa secţiei de votare din satul centru de comună, încercând să convingă localnicii să voteze pentru acest partid. Nu-i de mirare că, duminică seara, la ora 19.00, în Lugaşu de Jos prezenţa la vot a fost de 59,90%, cu mult peste media judeţului.

Amendă pentru primar

Din acest motiv, reprezentanţii PLUS Bihor au înregistrat duminică după amiază la Inspectoratul Judeţean de Poliţie o plângere împotriva edilului, însoţită şi de fotografii şi o filmare.

„Prin prizenta vă informăm că primarul comunei Lugaşu de Jos, dl. Sorban Levente, se află în faţa secţiei de votare din comună, influenţând alegătorii să voteze, fapte ce constituie contravenţie potrivit art. 53, pct 2, lit t din Legea 33/2007 (...): „sfătuirea în ziua votării a alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale sau candidat independent”. Menţionăm că aceste fapte sunt sancţionate cu amendă de la 1.500 lei la 4.500 lei (...) Solicităm examinarea şi soluţionarea rapidă a problemei identificate prin prezenta sesizare şi sancţionarea persoanelor ce se fac vinovate de săvârşirea contravenţiilor”, arată sesizarea PLUS Bihor.

Cum edilul nu s-a potolit, PLUS i-a făcut, în cursul după amiezii, o a doua plângere.

Acţiunea Microbuzul

Pe de altă parte, tot la Lugaşu de Jos, deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa a surprins în flagrant un episod dintr-o operaţiune de transportare organizată la urne a alegătorilor, sub coordonarea unei angajate a Primăriei conduse de acelaşi Sorban Levente.

Cupşa a postat pe Facebook un film ce dovedeşte un asemenea transport, însoţit de un comentariu lapidar: „Aşa înţelege PSD şi UDMR să respecte legea. Angajaţii primariei Lugaşu de Jos "duc la vot" cetăţeni, în Lugaşu de Sus. Este al 4-5-lea "transport"!”.

Contactat de BIHOREANUL, deputatul Cupşa, care este avocat de profesie, a declarat că, spre deosebire de colegii de la PLUS, nu a sesizat Poliţia, deoarece formalităţile i-ar fi luat prea mult timp. „Nu am sunat la 112, nu am depus o plângere scrisă, deşi personal am filmat şi făcut fotografii care o arată pe o angajată de la Biroul Taxe şi Impozite al Primăriei Lugaş coordonând transporturile ca „însoţitoare”. Ar fi durat cam 3 ore. Am preferat să lăsăm nişte colegi acolo, care să se asigure că acţiunile de transport nu se mai repetă”, a spus deputatul liberal.

Ca PSD-iştii

În cursul zilei de duminică, atât UDMR, cât şi PSD, au continuat să facă campanie electorală, în ciuda interdicţiei legale, în mai multe localităţi şi prin mai multe metode.

La Haieu, un membru PSD stătea în faţa secţiei de votare în prima parte a zilei, pentru a influenţa alegătorii, însuşi preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, deplasându-se la faţa locului pentru a-l atenţiona că acest lucru nu este corect şi nici legal. În final, culmea, PSD i-a făcut plângere primarului Oradiei, pe motiv că nu avea ce căuta la Haieu.

Pe de altă parte, PSD-iştii au făcut campanie şi pe Facebook, inclusiv şeful organizaţiei judeţene, Ioan Mang, distribuind un îndemn explicit în sprijinul „unui bihorean de-al nostru”, Emilian Pavel, cerând „să votăm” lista partidului.

La rândul lor, UDMR-iştii au lansat mesaje de alertare, semnalând „prezenţa masivă la vot a românilor” şi chemând maghiarimea la vot, pe motiv că „e în pericol reprezentarea maghiară!”.

UPDATE. 

"Nu am încălcat nicio lege"

După apariţia articolului, primarul comunei Lugaşu de Jos, Sorbán Levente, a contactat redacţia BIHOREANULUI susţinând că acuzaţiile care i se aduc nu au suport real, iar prezenţa sa la sediul secţiei de votare a fost doar întâmplătoare. "Eu nu am încălcat nicio lege. Se pot întreba şi preşedinţii secţiilor de votare, şi cei de la Biroul Electoral Judeţean, ce anume am făcut acolo. Mi s-a transmis să mă duc să fac nişte copii după anumite documente. M-am dus, le-am făcut, am rezolvat problema şi am plecat", a declarat edilul pentru BIHOREANUL

Legat de operaţiunea de transport a alegătorilor, edilul susţine că a fost necesară pentru că era vorba de locuitori ai comunei care stau la distanţă de 6-7 kilometri de secţia de votare. "Au fost transporturi regulate, nu a fost nimeni adus cu forţa. Cine a dorit a venit, cine nu, nu. Până la alegerile următoare, vom amenaja acolo o secţie de votare, să nu mai fie nevoie de astfel de artificii", a mai spus Sorbán Levente.