Deşi aliaţi la conducerea oraşului, aleşii PNL şi ai PSD s-au opus, în reuniunea de miercuri a Consiliului Local, propunerii UDMR potrivit căreia toate cele 746 de străzi din oraş ar fi urmat să fie inscripţionate cu plăcuţe bilingve, atât în varianta română, ca acum, cât şi în cea maghiară. În schimb, în unanimitate, toţi consilierii - indiferent de partid - au fost de acord cu amenajarea în Cimitirul Municipal a unui monument în memoria militarilor unguri căzuţi în cele două războaie mondiale.

Exclusiv româneşte

Reprezentanţii UDMR, în frunte cu viceprimăriţa Biro Rozalia, au depus luni, cu două zile înainte de şedinţa Consiliului, un proiect numit "Aprobarea traducerii în limba maghiară a nomenclatorului stradal", invocând Convenţia-cadru de la Strasbourg pentru protecţia minorităţilor naţionale.

Propunerea a fost considerată, însă, nelegală de Direcţia Juridică a Primăriei. "Convenţia invocată de grupul UDMR este una de tip cadru, care trebuie discutată de fiecare stat în parte, or legislaţia noastră prevede doar inscripţionarea bilingvă a localităţilor, nu şi a străzilor", a argumentat şefa Direcţiei Juridice a Primăriei, Eugenia Borbei.

În susţinerea proiectului, în plenul şedinţei, viceprimarul Biro a afirmat, totuşi, că propunerea nu este nelegală, o asemenea inscripţionare bilingvă fiind făcută în comuna Crasna din judeţul Sălaj. "Este un neadevăr că nu este legală inscripţionarea bilingvă şi există o mare cerere în acest sens din partea comunităţii maghiare", a pledat Rozalia Biro.

Argumentaţia sa nu a avut succes, toţi consilierii PNL şi PSD votând împotriva propunerii, în timp ce PDL doar s-a abţinut, aşa cum a făcut, surprinzător, şi un consilier UDMR, Fleisz Ioan-Tiberiu. Ulterior, acesta a declarat pentru BIHOREANUL că s-a abţinut deoarece, în opinia sa, nu la nivel local trebuie reglementată inscripţionarea bilingvă a străzilor, ci printr-o legea care să rezolve problema la nivel naţional.

Monument funerar

Dacă în ce priveşte denumirile bilingve ale străzilor consilierii locali nu au putut ajunge la un consens, în schimb au fost cu toţii de acord să aprobe amplasarea în Cimitirul Municipal a unui monument comemorativ pentru militarii maghiari căzuţi în cele două războaie mondiale.

Potrivit hotărârii adoptate de toţi cei 26 de aleşi ai orădenilor prezenţi la reuniunea de miercuri a Consiliului Local, monumentul va fi amplasat în zona cimitirului evreiesc şi va ocupa în total, cu platformă cu tot, o suprafaţă de 68 de metri pătraţi.