Podul Sfântul Ladislau este în aer! Grinda centrală a podului, cântărind 657 tone, a fost ridicată miercuri la o înălţime de 1,5 metri pentru lucrări de refacere a aparatelor de reazem şi a armăturilor.

"Pregătirea operaţiunii de ridicare a tablierului a durat aproape două săptămâni. Practic, constructorul a ridicat cu ajutorul a 16 prese hidraulice eşafodajul metalic de care a fost prinsă grinda centrală", a declarat Mircea Ghitea, directorul tehnic al Primăriei.

Declanşată miercuri dimineaţă, operaţiunea s-a încheiat fără incidente în jurului orelor prânzului. "După ridicarea tablierului, proiectantul va analiza starea armăturilor, după care va da o soluţie tehnică cu privire la lucrările de consolidare ce trebuie realizate", se menţionează într-un comunicat al municipalităţii.

La finalul reparaţiilor grinda va fi montată la loc, iar peste ea va fi turnată o placă de suprabetonare.

Conducerea municipalităţii a luat decizia reabilitării podului deoarece, construit în 1954, acesta nu a mai fost supus unor reparaţii capitale. Conform unei expertize făcute de firma Aquacons, podul se află într-o stare nesatisfăcătoare şi necesită lucrări de reabilitare.

Începute pe 15 septembrie, lucrările de reabilitare a podului sunt derulate de firma Firesta-Fiser Rekonstrukce Stavby A.S pentru suma de 5,1 milioane lei şi vor trebui finalizate în termen de şase luni.

Potrivit unui calendar al lucrărilor anunţat de municipalitate, podul va fi redeschis circulaţiei pietonale începând din 21 decembrie. Lucrările efective se vor încheia însă abia în primăvara anului viitor cu placarea podului cu piatră naturală, remontarea balustradelor şi a elementelor de fier forjat şi instalaţiilor de iluminat.