Podul centenarului va fi inagurat pentru maşini luni, la ora 12, în prezenţa comisarului european pentru politică europeană, Corina Creţu. Primii o sută de şoferi care vor traversa podul vor primi câte un steguleţ pentru maşină.

"Un moment important"

"Pentru Oradea este un moment important. Podul Centenarului este prima investiţie finalizată pe actualul ciclu de bugetare europeană", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Cel mai nou pod orădean a fost deschis traficului pietonal în seara zilei de miercuri, constructorii urmând ca până la luni să facă ultimele pregătiri pentru darea în folosinţă a construcţiei.

Muncitorii au mai avut de finalizat lucrările la borduri, de fixat cablurile electrice care alimentează sistemul de iluminat al podului care are o paletă de zece culori şi de reglat sistemul de prindere al structurii metalice a construcţiei pentru că aceasta urmează să suporte traficul rutier.

De altfel, unii şoferi au şi forţat podul înainte ca acesta să fie deschis pentru autovenicule. Victoraş Micula, fiul milionarului Victor Micula, şi-a pus vineri seara un gealat să mute gardul care bloca şoseaua, a traversat podul la volanul bolidului său şi a postat cu mândrie isprava pe Instagram.

Cel mai nou pod

După cum se ştie, lucrările la Podul Centenarului au început la sfârşitul lunii ianuarie, fiind realizate de asocierea de firme SC Freyrom SA (lider) - SC Procons Group SRL - SC Electro Excel Green Consulting SRL - SC Aquacons SRL.

Preţul contractului este de 11.343.150,89 lei fără TVA, durata de execuţie fiind de 12 luni. Lungimea totală a podului este de 79,61 metri iar lăţimea de 18 metri.

Vezi mai jos cum se va circula în zonă!

Pe arterele de pe malul drept al Crişului:

Strada Academiei se va transforma în stradă cu dublu sens, prin desfiinţarea locurilor de parcare pe ambele sensuri.

Strada Moscovei, între strada Academiei şi strada Ady Endre se va transforma în stradă cu dublu sens.

Strada Roman Ciorogariu, între strada Academiei şi strada Nicolae Iorga va deveni stradă cu dublu sens.

Strada Nicolae Iorga devine stradă cu dublu sens.

Strada Ady Endre, între Roman Ciorogariu şi Szigligeti Ede se transformă în stradă cu sens unic şi se va circula dinspre Roman Ciorogariu înspre Szigligeti Ede.

Strada Dunărea, între strada Cometei şi strada Mihai Eminescu devine stradă cu dublu sens.

Pe arterele de pe malul stâng al Crişului:

Strada Principatelor Unite, de la Podul Centenarului până la strada Constructorilor se transformă în stradă cu dublu sens

La intersecţia străzii Constructorilor cu Principatelor Unite se va amenaja un sens giratoriu marcat pe carosabil.

Pe strada Plevnei se va schimba sensul de circulaţie şi se va circula dinspre Podul Centenarului înspre strada Tudor Vladimirescu, cu prioritate faţă de strada Simion Ştefan.