Podul "Ovid Densuşianu II", care dublează actualul pod peste centură făcând posibilă traversarea Crişului Repede pe patru benzi - în loc de două, aşa cum este în prezent, - ar putea fi dat în folosinţă în cursul zilei de sâmbătă.

Acesta este primul pod care va fi inaugurat dintre cele trei care se construiesc peste râul care traversează oraşul. "Sâmbătă s-ar putea deschide podul Densuşianu, la jumătatea lunii octombrie va fi inaugurat podul Sovata, iar în martie, anul viitor podul Macio din zona Dragoş Vodă", a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Ilie Bolojan.

Inaugurare "ministerială"

Contactat de BIHOREANUL, Beniamin Rus, patronul firmei Selina, constructorul podului, a confirmat spusele primarului şi a afirmat chiar că podul putea fi dat în folosinţă încă de săptămâna trecută. "Sâmbăta trecută am trecut cu maşinile peste el ca să îi testăm rezistenţa, dar nu l-am dat în folosinţă pentru că mai avem de făcut nişte lucrări la racorduri", a declarat Rus.

Constructorul aşteaptă pentru sâmbăta viitoare vizita în teren a ministrului Transportului şi Infrastructurii, Anca Boagiu, finanţatorul investiţiei, pentru a tăia panglica inaugurală a construcţiei. Boagiu ar putea inspecta la sfârşitul acestei săptămâni mai multe lucrări de drumuri în zona Salonta, Vârfuri şi Ştei, dar nu a confirmat încă vizita la Oradea.

Patronul firmei Selina a mai spus că inaugurarea podului nu înseamnă şi finalizarea lucrărilor. "După darea în folosinţă, circulaţia se va desfăşura doar pentru o scurtă perioadă de timp pe patru benzi, pentru că vom începe reparaţiile la podul vechi, care va trebui închis", a zis Rus.

Angajaţii firmei Selina vor face intervenţii la structura de rezistenţă a acestuia, vor reface izolaţia, carosabilul şi balustradele. Durata lucrărilor este estimată la trei luni, dar, în funcţie de finanţările acordate de la bugetul de stat, există posibilitatea ca reparaţiile să înceapă abia în primăvara anului viitor.

Macio, la primăvară!

Până la finalizarea integrală a lucrărilor la podul Densuşianu, orădenii vor avea deja la dispoziţie o cale alternativă de pentru traversarea Crişului Repede. Podul Sovata, construit de CCCF Drumuri şi Poduri, va fi dat în folosinţă la jumătatea lunii octombrie, după finalizarea lucrărilor la rampele de acces.

Tot în cursul lunii octombrie vor fi date în lucru rampele de acces pe podul Macio, din zona Dragoş Vodă, executat de firma Construcţii Bihor. "Termenul de finalizare a podului Macio se va decala din luna noiembrie pentru luna aprilie a anului viitor. Aici au existat unele probleme de proiectare legate de înălţimea podului care trebuie aranjat astfel încât să devină posibil racordul la drumurile de pe ambele maluri ale râului", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Lucrările la racorduri sunt singurele suportate efectiv de către municipalitate, investiţia fiind acoperită de către un investitor privat care a acceptat să construiască podul în schimbul unei suprafeţe de teren din vecinătatea fostului Silvaş.

Citeşte pe aceaşi temă şi Oraşul podurilor: "La Oradea se lucrează în paralel la construcţia a şase poduri"