Podul Mareşal Constantin Prezan din zona Dragoş Vodă a fost închis circulaţiei vineri seară. Traficul rutier va rămâne restricţionat până sâmbătă dimineaţă. Angajaţii societăţii Construcţii Bihor fac probele de rezistenţă ale construcţiei în pregătirea recepţiei lucrărilor de către municipalitate.

"Două camioane de câte 31,5 tone vor fi oprite în paralel pe pod, vreme de cinci minute, în şapte staţii stabilite de către proiectant. Pentru mai multă precizie măsurătorile vor fi reluate de trei ori în fiecare punct. În urma datelor colectate, în zilele următoare proiectantul va stabili modul în care reacţionează podul sub sarcină", a declarat Ioan Băinţan, directorul Construcţii Bihor.

Potrivit directorului, rezultatele măsurătorilor vor fi cunoscute cel mai curând în cursul zilei de luni. "Vrem să vedem cum se comportă podul sub trafic. Nu se pune problema să nu reziste, pentru că, deşi camioanele nu vor avea acces, construcţia a fost supradimensionată de la bun început", a adăugat directorul.

Măsurătorile, demarate vineri seară după ora 19, au fost îngreunate de faptul că după plecarea agenţilor de poliţie care blocau accesul trecătorilor pe pod, orădenii veniţi la baie în zona Silvaş au început să ignore semnele puse de constructori şi să traverseze de pe un mal pe altul al Crişului Repede cu biciclete şi cărucioare printre senzorii montaţi cu riscul de a vicia măsurătorile.

"Dacă un singur senzor este lovit trebuie să luăm totul de la capăt", a spus cu năduf unul dintre topografi.

La ora 22, specialiştii aşteptau încă sosirea oamenilor legii care să restricţioneze accesul pe pod sau măcar lăsarea nopţii pentru ca numărul celor care doresc să traverese, fie şi pe jos, să se reducă.

Construcţii Bihor a început construcţia podului în vara anului 2011 în baza unui contract încheiat cu firma Macio SRL. Municipalitatea a preluat lucrările anul trecut după ce Macio le-a abandonat din lipsă de fonduri. În urma unei expertize, finalizarea lucrărilor în valoare de 5,2 milioane lei a fost atribuită tot firmei Construcţii Bihor, care acum testează construcţia înaintea recepţiei.

Podul Mareşal Constantin Prezan are două benzi de circulaţie cu o lungime de 81,4 metri liniari şi lăţime de 12,6 metri liniari, cu trotuare late de 1,5 metri pe ambele părţi. Partea carosabilă se extinde pe o lăţime de 7,80 metri.