Podul imobilului din Piaţa 1 Decembrie 4 - 6, care adăposteşte inclusiv sediul PSD Bihor, va fi mansardat. Consiliul Local a aprobat marţi derularea lucrărilor simultan cu cele de reabilitare a faţadei imobilului care a adăpostit ani de zile fostul magazin Oţelul în baza unui singur contract de execuţie a lucrărilor.

Conform raportului de specialitate anexat proiectului de hotărâre, clădirea a fost construită în anul 1893, după planurile arhitectului Rimanoczi Kalman junior şi a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri, de la Curtea de fier (Vasudvar) la magazinul Oţelul.

La data construcţiei, clădirea prezenta un acoperiş cu influenţe baroc, cu învelitoare din tablă, destul de decorat, care întregea armonios faţada dispre parc. Refacerea acoperişului la starea iniţială va aduce un plus de valoare clădirii şi va permite municipalităţii închirierea spaţiilor din mansardă.

Din punct de vedere juridic, imobilul este fragmentat între mai multe persoane fizice şi juridice. Direcţia Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, de exemplu, deţine o cotă de 15,93%. Contribuţia proprietarilor din imobil pentru lucrările de faţadă, respectiv pentru lucrările de refacere a acoperişului, se va stabili în funcţie de cota parte deţinută în imobil.