Primarul Ilie Bolojan a inaugurat joi podul peste pârâul Peţa din faţa pieţei Obor. Podul a fost închis traficului auto la sfârşitul anilor 90 pentru că nu mai prezenta siguranţă şi a fost dat în lucru la începutul anului trecut.

Lucrările de modernizare desfăşurate în perioada aprilie - iulie 2011, au fost executate de firma Drumuri Bihor pentru suma de 436.000 lei cu TVA inclus. Acestea au constat în demolarea podului existent, realizarea infrastructurii podului nou şi realizarea carosabilului. Podul are o lungime de 18 metri lungime şi două benzi de circulaţie. Acesta va face legătură între strada Traian Blajovici şi cartierul Dimitrie Cantemir pe malul pârâul Peţa, respectiv cu şoseaua de centură şi hypermarketul Real pe lângă gardul pieţei Obor, care a fost mutat cu câţiva metri.

"Odată cu inaugurarea podului conducătorii auto care vin dispre şoseaua de centură vor putea evita Calea Aradului, iar cei care vin din Ioşia, de exemplu, vor putea ajunge rapid în zona Universităţii sau la hypermarket Real. Acest lucru care va duce la decongestionarea traficului în zona şoselei de centură şi în zona centrală a oraşului", a spus primarul Ilie Bolojan.

Drum fără plopi

Bolojan a mai anunţat că municipalitatea va demara în primăvara anului viitor lucrările la o nouă cale de legătură între cartierele oraşului prin construcţia unui drum suplimentar pe malul drept al pârâului Peţa, pe porţiunea dintre strada Traian Blajovici şi cartierul Cantemir.

Drumul va trece pe teritoriul fostelor unităţi militare, iar construcţia lui impune sacrificarea unui rând de opt plopi de pe malul Peţei. În locul lor municipalitatea va amenaja în vecinătate un parc cu o suprafaţă de circa 4.000 metri pătraţi. "Nu avem ce face. Sacrificarea plopilor se face pentru că va trebui să mergem pe coronament. Nu putem face drum prin Peţa", a spus Bolojan.

Primarul de Oradea a mai spus că după amenajarea noii căi de acces se va putea circula, cu sens unic, pe ambele maluri ale Peţei. "Va fi un drum nou care va permite îndeosebi bicicliştilor să străbată oraşul fără să fie nevoiţi să se intersecteze cu maşini", a spus primarul. Odată cu inaugurarea podului Sovata, noua cale de acces va uşura legătura între carierele Nufărul şi Rogerius oferind alternativa unei rute care evită zona centrală a oraşului.