Răbdarea edililor este pe terminate. Cu un an întârziere, podul Macio este încă departe de inaugurare, iar Primăria nu reuşeşte să dea de investitori pentru a afla când au de gând să termine lucrarea.

"Dacă până la sfârşitul lunii nu primim niciun semn din partea firmei, vom începe demersurile necesare pentru ca în decembrie să propunem Consiliului Local rezilierea contractului", ameninţă viceprimarul Mircea Mălan. Liberalul este cu atât mai supărat cu cât toate încercările sale de a da săptămâna trecută de patronul firmei, Massimo Burtet, s-au dovedit zadarnice...

Un an întârziere

06 Mircea Malan.jpgFirma Macio are la dispoziţie trei săptămâni să "boteze" într-un fel sau altul soarta podului din strada Dragoş Vodă. Construcţia, care trebuia să fie terminată în noiembrie 2011, este încă nefinalizată, iar Primăria nu are nicio veste din partea investitorului. "Înţeleg că firma întâmpină greutăţi, dar nu putem amâna la infinit. Până la urmă, în joc este interesul orădeanului...", spune viceprimarul Mircea Mălan (foto).

Primăria şi firma Macio au căzut de acord, în 2009, asupra unui schimb reciproc avantajos: "teren contra pod". Compania cu capital italian a cerut municipalităţii să îi concesioneze pe 15 ani 6.951 mp de teren pe strada Făcliei, ca să se poată extinde pe terenurile învecinate celor pe care deja le deţine cu construcţia unui centru de afaceri, a unui hotel cu 8 etaje şi a unei baze de tratament. Investiţia urma să fie finanţată prin două proiecte europene în valoare totală de peste 8 milioane euro.

În schimbul terenului, Macio s-a obligat să construiască un pod pe două benzi, de 7,8 metri fiecare, cu trotuare de 1,5 metri pe ambele părţi. Lucrarea, în valoare de 8,4 milioane lei, a fost adjudecată de firma Construcţii Bihor, Primăria urmând să investească alte 2 milioane de lei în amenajarea acceselor pe pod.

Ghinon cu ghinion

Proiectul a luat-o razna de la bun început. Întâi, lucrările au fost amânate de modificarea proiectului la cererea Apelor Române şi a Inspectoratului în Construcţii, apoi a venit iarna şi nu s-a putut lucra. În primăvară, altă surpriză: firma s-a trezit cu conturile blocate de Administraţia Imobiliară Oradea pentru recuperarea unei sume de circa 148.000 lei, reprezentând redevenţa neplătită pe terenul concesionat şi penalităţile aferente!

Marea problemă însă a pornit de la bani. Stabilit în urmă cu circa 10 ani în Oradea, Massimo Burtet e deţinătorul mai multor afaceri, unele dintre ele în parteneriat cu Lucian Bara, fiul fostului decan al Facultăţii de Protecţia Mediului. Patronul firmei Macio s-a îmbogăţit achiziţionând suprafeţe mari de teren pe care le-a parcelat şi vândut pe bucăţi. După ce ani de zile a fost un bun platnic, odată cu prăbuşirea pieţei imobiliare, afaceristul s-a trezit cu banii blocaţi în imobile din Paleu, Săldăbagiu şi Episcopia Bihor. Iar acum riscă să piardă inclusiv terenurile pe care le deţine lângă pod...

BIHOREANUL a aflat că, după trei ani de procese, Macio a ajuns să fie executată silit chiar de firmele care au lucrat la scrierea proiectelor ce i-au adus finanţările europene. Creditorii au dat în judecată compania în contul unor datorii totale de sute de mii de euro şi au ajuns până la faza scoaterii la licitaţie a unor parcele de 5.000 mp de teren din strada Făcliei. "Prima licitaţie a avut loc la începutul săptămânii trecute dar nu s-a prezentat niciun cumpărător. Dacă firma nu-şi achită datoriile, următoarea procedură va avea loc în decembrie", spune executorul judecătoresc Gilda Popescu.

Decembrie, ultimul termen!

Vestea executării silite a firmei Macio nu este câtuşi de puţin pe placul primarului Ilie Bolojan. "Dacă Macio duce lucrările la bun sfârşit oraşul se alege cu o investiţie de 8 milioane de euro de pe care va lua impozite de 80.000 euro pe an, bani care mergeau la şcoli şi spitale. Dacă nu, s-ar putea să ne trezim în situaţia să trebuiască să terminăm podul din banii orădenilor", spune Bolojan.

Primarul e hotărât să păsuiască firma până la sfârşitul lunii noiembrie înainte de a lua o decizie. În cel mai rău caz, municipalitatea ar putea rupe contractul intrând, conform înţelegerii, în proprietatea podului, aşa cum e el. Peste iarnă, ar urma să organizeze licitaţia pentru desemnarea unui constructor care să finalizeze lucrările rămase de executat: montarea armăturii metalice, turnarea unui strat de beton şi apoi asfaltarea podului. Afacerea ar fi însă un coşmar birocratic şi ar însemna cheltuieli suplimentare pentru bugetul local. "A mai rămas de făcut doar 20% din lucrare. Ar fi păcat să le-o terminăm noi fiindcă n-au reuşit să atragă un partener puternic", spune Bolojan.

Până la urmă, interesul orădenilor coincide cu cel al italianului. Dacă Macio reuşeşte să îşi ducă proiectul la bun sfârşit, investiţia va fi doar în folosul oraşului. Dacă nu, chiar dacă pe moment se alege cu un pod, Oradea pierde pe termen lung...


PROIECT AMBIŢIOS
Pe hârtie, un SPA ca la nimenea!

Reprezentanţii municipalităţii au toate motivele să fie îngăduitori cu firma Macio. Investiţia companiei vine în completarea proiectului Nymphaea în cadrul căruia Primăria vrea să construiască un aquaparc pe amplasamentul ştrandului municipal. Consiliat de cei mai buni arhitecţi italieni, Massimo Burtet vrea să ridice aici un centru de afaceri regional, un hotel cu 8 etaje şi o zonă de agrement care va cuprinde de la centru SPA până la terenuri de sport şi plajă pe malul Crişului Repede. "Proiectul este foarte ambiţios. Zona se bucură de toate facilităţile pentru a putea deservi un centru de afaceri iar centrul SPA, aşa cum a fost gândit de firma Macio, nu va avea concurenţă în această parte a Europei", spune unul dintre specialiştii care a lucrat la proiect.