Ziua Europeană a Parcurilor, marcată anual pe 24 mai, va fi sărbătorită cu fast vineri în Parcul Natural Apuseni, locul ocrotit de lege care se întinde în județele Bihor, Cluj și Alba.

Opt primării de pe teritoriul Parcului Apuseni, inclusiv una din Bihor, vor semna actul de înființare a ecomuzeului Țării Moților, un muzeu în aer liber care luptă pentru conservarea peisajului, dar și a specificului local.

„Este vorba de cinci primării din Alba, două din Cluj și una din Bihor, Buntești. Consiliile locale din aceste comune au adoptat hotărâri care prevăd înființarea ecomuzeului Țara Moților”, a declarat Alin Moș, directorul Administrației Parcului Natural Apuseni, pentru BIHOREANUL.

Primăriile care înființează ecomuzeul își vor asuma un set de principii pe care le vor respecta, pentru conservarea locurilor și a comunităților care le dau unicitatea. Aceste principii vor fi cuprinse într-o cartă pe care toți cei opt primari o vor duce în comunele lor.

Evenimentul de vineri va începe la ora 12, pe platoul Călineasa, locul unde se intersectează județele Bihor, Cluj și Alba și unde, pe lângă semnarea Cartei ecomuzeului, se va dezveli un monument dedicat acestuia (foto). „Acolo am ridicat un monument, o bornă simbol a celor trei județe. Este făcută din lemn de stejar, are trei fețe și pe fiecare față sunt amplasate siglele județului către care e îndreptată, a ecomuzeului și a Parcului Apuseni”, a explicat Moș.

Sărbătoarea continuă apoi cu un program culinar-artistic, în cadrul căruia fiecare județ va organiza o prezentare de bucate tradiționale, gătite la fața locului, și un program folcloric caracteristic zonei, cu prezentarea portului popular.

La eveniment pot participa toți doritorii, singura condiție cerută de organizatori fiind să poarte măcar un obiect de vestimentație specific zonei din care vin. 

Organizatorii transmit că evenimentul nu are nicio tentă politică. La nivel european, tema Zilei Europene a Parcurilor din acest an este „Votează pentru natură”, dar sloganul nu are legătură cu alegerile locale din România.

Articole pe aceeași temă:
Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!