Maşină furată din Oradea, Skoda Octavia gri, BH-13-VIG. Se oferă recompensă 1.000 lei celui care ajută la găsirea hoţului şi a autoturismului… Anunţul a fost postat vinerea trecută pe Facebook de către patronul unei spălătorii auto din Oradea, de unde hoţul, Dumitru Cora, care i-a fost angajat, a dispărut cu maşina unei cliente.

Individul nici măcar nu e la prima ispravă. BIHOREANUL a aflat că în aprilie a furat 6 maşini într-o singură săptămână, dar cu toate că poliţiştii au cerut arestarea sa, procurorii au decis să-l lase liber. Asta, chit că omul le-a mai dat de furcă de mai multe ori în ultimii ani, şi nu doar din cauza furturilor, în 2012 Cora fiind prins la volanul unei maşini furate după ce... a evadat din Penitenciar.

Bilanţ de pagubă

Dumitru Cora s-a angajat la spălătoria auto din centrul Oradiei pe 4 mai şi a dispărut patru zile mai târziu, pe 8 mai, la volanul Skodei, lăsate de proprietar cu cheia în contact.

"Îl căutăm de două săptămâni, dar nu reuşim să dăm de el. Am fost şi la Poliţie, dar deocamdată nimic. Aşa că ne-am gândit să apelăm şi la alte mijloace de a mediatiza cazul, pentru a găsi informaţii care să ne ducă pe urmele lui", a povestit patronul BIHOREANULUI.

"Incidentul ne-a făcut rău destul. Şi nu doar probleme de imagine. Dacă nu găsim maşina, va trebui să-l despăgubim pe proprietar", a explicat el motivul.

Fură şi fugi

Îngrijorarea este întemeiată, căci în ultimele săptămâni individul a reuşit să fure nu mai puţin de 8 maşini. Primele şase în doar cinci zile, între 20 şi 25 aprilie, pentru aceste furturi Cora fiind reţinut pe 30 aprilie, după ce a fost prins în trafic în Cărpinet la volanul unuia dintre autoturismele furate. "Suspectul lua câte o maşină, o folosea până rămânea fără benzină, după care o abandona şi lua o alta", explica BIHOREANULUI, imediat după prinderea lui, purtătorul de cuvânt al Poliţiei, subcomisarul Alina Dinu.

Reţinut pentru 24 de ore, sub acuzaţia de furt calificat în scop de folosinţă şi conducerea unui autovehicul fără permis de conducere, a doua zi Cora a fost prezentat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, cu cererea arestării preventive, însă procurorii au decis să-l cerceteze sub control judiciar.

Pârnăiaş plimbăreţ

Neinspirată decizie!... Motivul? În ultimii ani, Cora le-a dat de furcă poliţiştilor de mai multe ori, ultima oară fiind condamnat în 2010, tot pentru furturi, la 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare. Nu s-a îndreptat, însă, nici în spatele gratiilor. Pe 10 aprilie 2012, dus la muncă pe malul Crişului, bărbatul a evadat de sub nasul gardienilor, fiind prins abia o săptămână mai târziu după ce făcuse turul Bihorului, ba a mai şi trecut prin judeţele vecine, într-o scurtă "vizită de lucru".

Şi nu oricum! Întâi s-a plimbat prin Arad, de unde a furat o maşină ca să călătorească mai comod în Timiş, iar de acolo a sustras o alta, cu care apoi a venit acasă, în Bihor. Cu cea din urmă maşină furată, o amărâtă de Dacia 1310, a şi fost prins pe DN 76, în drum spre Beiuş, de unde a fost trimis îndărăt după gratii, pentru încă 3 ani, până la sfârşitul lui 2015.

Urmărit

Ajuns în libertate, Cora a schimbat metoda de "lucru". Dacă înainte acţiona noaptea, forţând uşile maşinilor, de data aceasta s-a angajat ca muncitor la două spălătorii auto, de la fiecare plecând cu câte o maşină, între care şi Skoda Octavia pentru găsirea căreia fostul său patron oferă recompensa.

Noile reclamaţii i-au făcut pe procurori să-şi reconsidere decizia şi, pe 13 mai, au cerut Judecătoriei Oradea înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestul preventiv, propunere care a şi fost admisă. Evident, mandatul a fost emis în lipsa "titularului", căutat acum de poliţişti în întreaga ţară. Mai atent în Bihor, unde de două săptămâni echipaje de Poliţie stau zilnic pe toate drumurile principale şi îi opresc mai ales pe şoferii aflaţi la volanul maşinilor "naţionale", marca preferată de Cora.

Totul s-a făcut în secret, în condiţiile în care – lăsând la o parte gafa impardonabilă a procurorilor - mediatizarea din timp a cazului şi publicarea fotografiei "fugarului" ar fi putut contribui la prinderea lui. "Sunt date cu caracter personal pe care nu putem să le facem publice. Până la o condamnare definitivă, persoana este considerată nevinovată", a explicat motivul secretomaniei purtătorul de cuvânt al Poliţiei. Cum ar veni, e doar un cetăţean onest căruia îi place să se plimbe cu maşinile altora...