Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a orădeanului Cristian Ignia, ofiţerului de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Bihor, Poliţia Valea lui Mihai, sub acuzaţia de şantaj, fals intelectual în formă continuată, fals în declaraţii şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi al unui om de afaceri din localitatea Valea lui Mihai, Mihai Karetka, acuzat de şantaj, se arată într-un comunicat emis de Biroul de presă a DNA.

Potrivit sursei citate, în perioada decembrie 2008 - 22 martie 2009, cei doi au constrâns o persoană, prin ameninţări referitoare la siguranţa familiei şi a bunurilor sale, să plătească suma de 25.000 de euro în vederea stingerii unui împrumut în sumă de 50.000 lei (echivalentul a 15.000 euro la momentul acordării împrumutului). Împrumutul a fost încheiat în luna februarie 2008 între Ignia Constantin - Cristian şi persoana şantajată.

În timpul anchetei, efectuată împreună cu poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie şi cei ai Inspectoratului de Poliţie al judeţului Bihor, procurorii au descoperit că, pentru a obţine un unui împrumut bancar în sumă de 23.000 lei, în cursul lunii iulie 2008, Ignia a întocmit în numele Inspectoratului de Poliţie Bihor patru adeverinţe false de salariat. În acte, poliţistul a consemnat că el şi alte două persoane, care aveau calitatea de giranţi, au realizat venituri salariale mult mai mari decât cele reale. "În acelaşi scop, inculpatul i-a cerut aceleiaşi persoane pe care o şantajase să emită o adeverinţă de salariat în care să consemneze în fals că soţia inculpatului a realizat venituri salariale de la o societate comercială. Toate aceste adeverinţe false au fost depuse de Ignia Constantin - Cristian la dosarul de creditare", se mai arată în comunicat.

Pe de altă parte, Ignia este acuzat că, în adeverinţele de venit completate pe 1 aprilie 2008 şi 9 aprilie 2009, a omis, iniţial, să menţioneze acordarea împrumutului în sumă de 50.000 lei şi încasarea sumei de 59.100 lei cu titlu de venituri din dobânzi, pentru ca, în declaraţia ulterioară, să menţioneze acordarea unui împrumut cu o valoare mult mai mare decât cea reală. De asemenea, a declarat, în mod nereal, că a încasat suma de 200.000 lei din vânzarea unei case de locuit.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Curţii de Apel Oradea.