Autoritatea de Supraveghere Financiară a reiterat, joi, că poliţele de asigurare emise de Euroins România, cel mai mare asigurator RCA de pe piață, îşi păstrează valabilitatea şi după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a autorizaţiei societăţii.

„Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea şi după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a autorizaţiei societăţii, dacă posesorii lor nu aleg să le denunţe. Conform legii, poliţele emise de Euroins sunt anulate automat doar după 90 de zile de la deschiderea procedurii falimentului prin decizia instanţei abilitate. Până în acest moment, procedura falimentului nu a fost deschisă”, a transmis ASF pe Facebook. 

Potrivit News.ro, decizia privind retragerea autorizaţiei de funcţionare a societăţii Euroins România a fost publicată în Monitorul Oficial numărul 233/2023 (din 17 martie), așadar pot fi depuse cererile de despăgubire la Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

Astfel, în cazul în care un accident este cauzat de un vehicul acoperit printr-o poliță RCA emisă de Euroins România, păgubiții vor fi despăgubiți în baza acesteia de către Fondul de Garantare a Asiguraților, în limita a până la 500.000 lei pentru fiecare creanță de asigurare datorată în temeiul unui contract de asigurare.

La 60 de zile după publicarea deciziei în Monitorul Oficial vor putea începe şi plăţile, la 90 de zile după deschiderea procedurii de faliment expiră automat toate poliţele Euroins, iar la 90 de zile după declararea definitivă a falimentului expiră perioada în care pot fi depuse cereri de despăgubire. 

În privinţa încheierii unui alt contract de asigurare, la un alt asigurător, acest proces ar trebui derulat în paralel cu acţiunea de denunţare a poliţei de asigurare încheiate la asigurătorul aflat în insolvenţă/faliment.

Amintim că reprezentanții Autorității de Supraveghere Financiară au anunțat pe 17 martie că ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, după ce a constatat „indiciile stării de insolvență a companiei”. Autoritatea mai preciza că, între februarie 2020 și ianuarie 2023, a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile au fost confirmate în instanță. Circa 2,5 milioane de români aveau asigurări de tip RCA încheiate la Euroins. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!