Zonele aglomerate din Bihor au fost verificate, sâmbătă, de echipe mixte de control care au controlat dacă bihorenii respectă măsurile pentru prevenirea răspândirii infectării cu Covid-19.

Potrivit unui comunicat transmis duminică de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor, oamenii legii au mers în zonele publice aglomerate, centre comerciale, pieţe, târguri, terase, în trafic, precum şi în mijloacele de transport în comun. De asemenea, au controlat 119 societăţi comerciale.

"În urma acţiunilor desfăşurate, au fost aplicate 57 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 53.055 de lei", a transmis Poliţia Bihor.

Cele mai multe amenzi s-au dat pentru nerespectarea măsurilor de protecţie individuală, adică bihorenilor care nu purtau mască în locuri în care aceasta este obligatorie. 34 de amenzi în valoare totală de 16.790 de lei au fost aplicate din acest motiv.

De asemenea, echipele au sancţionat o firmă cu 4.000 de lei pentru că a încălcat restricţiile privind diminuarea riscurilor de infectare. Comunicatul Poliţiei nu precizează însă despre ce fel de firmă este vorba ori ce restricţii au fost încălcate, menţionându-se doar că respectiva societate comercială "nu respectă măsurile de diminuare a impactului riscurilor prevăzute de Legea nr. 55/2020, pentru organizarea în spaţiul public / privat / închis a unor activităţi pentru care au fost instituite interdicţii / restricţii".

Alte nereguli depistate

Echipele de control au identificat şi alte probleme, care nu au legătură cu pandemia de Covid-19. 12 amenzi în valoare de 26.000 de lei au fost date unor firme care nu respectau normele privind protecţia consumatorilor, iar două amenzi, în cuantum de 3.000 de lei, pentru operatori economici care nu foloseau aparatele de marcat electronice fiscale.

 "O altă sancţiune cu amendă în valoare de 2.000 de lei a fost aplicată pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, iar 2 sancţiuni cu avertisment au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor H.G. nr. 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor", se mai arată în comunicat.

De asemenea, echipajele au aplicat 3 sancţiuni în valoare de 600 de lei pentru încălcarea normelor de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice, iar alte două sancţiuni, cu amenzi în valoare de 665 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Codului Rutier.

Misiunile de sâmbătă au angrenat 151 de oameni, din care 118 poliţişti, 14 jandarmi, şase poliţişti locali din Oradea, trei pompieri, trei comisari de la Protecţia Consumatorilor, trei inspectori ai Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, un inspector al Direcţiei de Sănătate Publică, precum şi trei inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

"Acţiunile de verificare vor continua la nivelul judeţului Bihor şi în următoarea perioadă, pentru prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19", a mai transmis Poliţia.

Bihorenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecţie sanitară apelând la linia TelVerde – 0800-800.165.