Vedeta Poliţiei bihorene, Gom, câinele de urmă care luna trecută a reuşit să găsească o fetiţă de 2 ani şi 4 luni, dispărută din grădina bunicilor ei din comuna Sârbi, a fost prezentat, miercuri, de conductorul său, Florian Mitra, agent principal de poliţie în cadrul Serviciului Criminalistic.

În vârstă de 9 ani, ciobănescul german a ajuns la Oradea în 2006 trimis de la Centrul chinologic al Poliţiei române "Aurel Greblea" din Sibiu, unde a fost antrenat pentru a lua urma umană.

Vioi, agil şi extrem de devotat conductorului său, Gom pare fericit să îşi facă treaba. O ia ca pe o joacă sau ca pe o provocare, pentru care e fericit să primească felicitări şi mici recompense. "Tot ce face e din plăcere. Dacă îl obligi să facă ceva ce nu-i convine, pur şi simplu refuză", explică subofiţerul.

Ce face un câine poliţist atunci când nu e în misiune? E hrănit şi periat în fiecare zi, verificat periodic de medicul veterinar, are program de joacă şi plimbare, dar şi antrenamente zilnice pentru a se menţine în formă.

În cei 9 ani de când e "angajat" la Poliţia Bihor, Gom a participat la sute de acţiuni pentru prinderea unor hoţi, tâlhari, violatori şi criminali. "În primul an de activitate i-a condus pe poliţiştii care cercetau un caz de omor direct la casa criminalului. A mers 4 kilometri şi s-a oprit la uşa suspectului", spune Florian Mitra.

Dintre toate "misiunile", însă, salvarea fetiţei din Sârbi a fost una specială. "Am participat la multe misiuni alături de Gom, nenumărate cazuri de omoruri, violuri, tâlhării, furturi, acesta a fost unic, cel mai emoţionant. Cu atât mai mult cu cât şi eu am un copilaş şi ştiu ce înseamnă să fii părinte. Când găseşti un copil aşa... în noapte, pe câmp, fără niciun ajutor, este ceva foarte emoţionant", explică Mitra.

Cazul, prezentat de BIHOREANUL, a avut un final fericit. Fetiţa, Gloria, se afla la bunici şi s-a pierdut din grădina casei seara, la ora 7 și a fost găsită 3 ore mai târziu.

"Am pornit de la locul unde se afla fetiţa, din curtea bunicilor. Am folosit o pereche de pantalonaşi ai fetiţei pentru darea mirosului. Am parcurs o distanţă de vreo trei kilometri, după care la o răscruce de drumuri am observat, în praf, o urmă de încălţăminte de copil. De acolo, i-am reîmprospătat urma de miros. M-am uitat la telefon, era exact ora 22. Eram pe câmp, pe un teren străin, începuse să se înnopteze, i-am sunat pe colegii mei, să-i chem să continuăm de acolo căutarea. Eu între timp am plecat mai departe. Am mai mers fără oprire, vreo 20 de minute, când am auzit un strigăt de copil, dintr-un lan de grâu. Era Gloria, care îl văzuse pe Gom", îşi aminteşte Florin Mitra.

La ora 22.22, poliţistul era cu fetiţa în braţe. "Nu plângea. Era cu săndăluţele date jos, stătea pe jos şi se juca în pământ", îşi aduce aminte poliţistul care, impresionat de cazul fetiţei, la o zi după misiune s-a întors la ea într-o vizită, ducându-i şi un cadou, un Gom de pluş.