Vineri seara, de la 21.30, cunoscutul recuperator Constantin Mărie intenţiona să protesteze în faţa Primăriei Oradea împreună cu prietenii săi, acţiune la care, spunea el, aştepta prezenţa a cel puţin 150 de persoane. „Eu nu incit la violenţă pe nimeni. Dar sunt sigur că vor fi şi alţii", declara el BIHOREANULUI vineri dimineaţa.

Interlopul, cunoscut ca recuperator, e nemulţumit de faptul că poliţiştii şi procurorii nu sunt la fel de fermi în cazul lui Neguş ca şi în al său. Ba, din contră, zice el, tărăgănează anchetele deschise pe marginea scandalurilor în care a fost implicat Romeo Markovics şi bătăuşii săi, ultimul avându-l ca victimă chiar pe naşul fetiţei sale, Dan Chiş, atacat miercuri seara în faţa brutăriei Tomis de pe strada Jean Jaures.

„Aici au fost martori, înregistrări video, se vede clar ce s-a întâmplat, iar agresorii sunt tot în libertate. Nu se mai poate, mi s-a umplut paharul. Eu am răspuns întotdeauna pentru faptele mele. Să răspundă şi ei. Dar văd că pentru clanul Neguş nu sunt valabile aceleaşi măsuri ca pentru mine", spune Mărie, aducând ca argument mai multe cazuri în care ţiganii au provocat scandaluri şi au agresat oameni în plină zi ori în localuri aglomerate, dar şi propriile lui păţanii cu aceştia.

Una dintre altercaţii a avut loc în toamna anului trecut, în piaţa Unirii, când Neguş, însoţit de Mihai Gabor, zis Grecu, şi încă alte două persoane, l-au atacat cu sabia, iar un altul din urmă cu trei ani, când aceleaşi personaje l-au agresat în benzinăria Lukoil din cartierul Nufărul. „Cu bâte, săbii, ne-au lovit, ne-au stropit cu benzină, au ameninţat că ne dau foc. Totul a fost filmat. Degeaba, de dosarul ăla nimeni nu mai ştie nimic", spune Mărie.

Interlopul părea decis să protesteze faţă de atitudinea de non-combat a Poliţiei, până când, zice el, se vor lua măsuri. „Vă garantez că nu voi fi singur pentru că nu e normal ca în 2011 ţiganii să bată lumea pe stradă, să-i atace în discoteci şi cluburi, să fure, să ceară taxe de protecţie şi, mai grav, să îi doară undeva de Justiţie. Se întâmplă asta pentru că li se permite", declara el vineri dimineaţa.

Mărie era conştient şi că protestul său, neautorizat fiind, va fi sancţionat. „Sunt sigur că voi fi amendat, dar voi plăti. Eu nu mai pot răbda, ne calcă în picioare nişte zdrenţe de 24 ani. Poate şi primarul are copii, şi alţii au copii. Lor le-ar conveni să-i atace în club, să le fure banii, să-i bată, şi să le râdă în nas? Nu mă interesează, să mă amendeze, dar să îi pună şi pe Neguş şi ceilalţi bătăuşi la respect. Iar dacă o vor face, voi ieşi din nou în faţa Primăriei ca să le mulţumesc", spunea recuperatorul.

După-amiază, însă, la scurt timp după apariţia ştirii pe portalul BIHOREANULUI, Constantin Mărie a fost chemat la o scurtă discuţie la sediul Poliţiei în urma căreia - deocamdată, spune el - a renunţat la ideea protestului.

„Mi-au spus că instig lumea la violenţă, că scot lumea interlopă în stradă şi nu-i las să-şi facă meseria, că nu-i aşa simplu cum cred eu. M-au rugat să renunţ, iar eu le-am spus că-i las o săptămână, să văd ce se întâmplă. Dacă nu se întâmplă nimic, vom ieşi în stradă", spune Mărie. Vineri seara, el va fi totuşi în faţa Primăriei, însă doar pentru a-i anunţa pe eventualii săi adepţi despre „schimbarea de program". Dacă a promis o treabă...