Poliţia Locală face un apel către orădeni rugându-i să nu le mai ofere bani cerşetorilor deoarece întreţin nemunca, majoritatea persoanelor care practică cerşetoria pozând în false persoane cu handicap în condiţiile în care, în realitate, sunt apţi de muncă.

„Polițiștii locali demască aproape lunar câte un fals cerșetor, care, din punct de vedere medical, nu se poate încadra sub nici o formă în categoria persoanelor cu dizabilități. Aceste persoane însă, lipsite de scrupule, își truchează starea fizică, pozând constant în persoane fără membre superioare sau inferioare sau cu alte grave handicapuri”, se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de Poliţia Locală.

Potrivit informării, doar în săptămâna 26-30 iunie, peste 45 de persoane prinse cerşind ori scotocind în tomberoane au fost transportate la Azilul de noapte de pe strada Guttenberg, luate în evidență, consiliate, sancționate și îndrumate către localitatea de domiciliu.

„În majoritatea cazurilor, cerşetorii vin din alte județe, de unde revin exclusiv în orașele unde văd că acest fenomen este încurajat și sprijinit de cetățeni. Majoritatea nici măcar nu sunt oameni ai străzii, dar neavând nici o interdicție în acest sens, ei aleg calea ușoară a cerșitului, alimentată în mod constant de toți cei care le oferă bani”, se mai spune în comunicat.

Ca atare, zic poliţiştii, cei care le oferă bani, întrețin și nemunca şi le îngreunează lor activitatea deoarece îi mențin pe cerşetori pe străzi. „Unii dintre cei care imploră mila publicului sunt apți de muncă și ar putea oricând să câștige bani muncind. Nu o fac însă, preferând calea mai ușoară - cerșetoria”.

Pentru stoparea cerşetoriei și a scotocitorilor de tomberoane, polițiștii locali îi îndeamnă pe orădeni ca atunci când se întâlnesc cu asemenea situaţii să sesizeze instituțiile competente - DGASPC Bihor, ASCO, DSP Bihor, Poliţia municipiului  - ori să sune la Dispeceratul Poliţiei Locale, la numărul 0259.969.