Poliţiştii locali orădeni vor face, în premieră, controale în jurul instituţiilor de învăţământ pentru identificarea elevilor care chiulesc de la ore.

Cu ochii pe elevi 

Măsura a fost luată în urma unei întâlniri care a avut loc vinerea trecută în sala mare a Primăriei Oradea, în cadrul căreia a fost dezbătut cadrul de acţiune pentru siguranţa şcolară pentru noul an de învăţământ.

„Această activitate, de verificare a elevilor în sensul prevernirii absenteismului, constituie o premieră, Poliţia Locală fiind doar o forţă complementară în acest domeniu care ţine de responsabilitatea Poliţiei Naţionale”, a declarat pentru BIHOREANUL directorul Poliţiei Locale Oradea, Samuel Milian.

Polițiștii locali au primit însărcinări multiple. „În fiecare dimineaţă între orele 7:30 – 8:30, câte un poliţist local va patrula în jurul instituţiilor şcolare primite în responsabilitate. Acesta va avea sarcina să fluidizeze traficul, să descurajeze eventualele acte de agresiune, ca și în anii anteriori, iar, în plus, după începerea cursurilor, va trebui să verifice zona din jurul şcolilor pentru a preveni absenteismul elevilor de la cursuri", a spus Milian.

"Interzis minorilor"

Poliţiştii locali vor intra în localurile publice din jurul şcolilor, vor legitima elevii găsiţi şi, după caz, vor lua legătura cu părinţii sau profesorii acestora.

Cu ocazia acţiunilor în teren, polițiștii locali vor verifica modul în care agenţii economici din jurul instituţiilor şcolare respectă prevederile legale privind comercializarea produselor interzise minorilor. "Controalele vor viza combaterea fenomenului de vânzare a produselor din tutun sau alcool către minori", a spus Milian.

La întâlnirea de vineri (foto jos) au participat reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor, Serviciului Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Oradea şi Direcţiei Poliţia Locală Oradea. „Polițiștii locali au fost instruiți cu privire la sarcinile pe care le au inclusiv pentru combarea consumului de droguri, astfel încât munca acestora să fie cât mai eficientă”, a declarat Samuel Milian.

Cele șapte instituţii şcolare orădene care intră în responsabilitatea Poliției Locale sunt: Colegiul Naţional Mihai Eminescu (strada Roman Ciorogariu), Colegiul Naţional Iosif Vulcan (strada Jean Calvin), Colegiul Tehnic Traian Vuia (strada Constantin Brâncoveanu), Liceul Teologic Romani – Catolic Szent László (strada Partenie Cosma), Liceul de Arte (strada Menumorut 3), Şcoala cu clasele I – VIII Szacsvay Imre (strada Mihai Eminescu) şi Şcoala Gimnazială Octavian Goga (Lăpuşului).

Acțiuni preventive 

Poliția națională organizează zilnic acțiuni preventive în jurul școlilor din Oradea și județul Bihor. „Echipajele de poliție sunt prezente zilnic în zona intrărilor în școli în intervalele orare în care se efectuează intrarea și ieșirea de la cursuri a elevilor”, a declarat pentru BIHOREANUL purtătorul de cuvânt al IPJ Bihor, Alina Fărcuța.

Polițiștii efectuează acțiuni multiple menite care să asigure siguranța elevilor, desfășurarea procesului de învățământ în condiții optime, să combată absenteismul și să prevină consumul de substanțe interzise. În anul școlar precedent, polițiștii bihoreni au desfășurat 12 campanii și 800 de activități cu caracter preventiv pentru protecția elevilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!