Întruniţi luni, în prima şedinţă din an, aleşii orădenilor au respins propunerea Administraţiei Social Comunitare Oradea de a înfiinţa un post de Poliţie Locală la Adăpostul de noapte din strada Gutenberg pentru a preveni scandalurile.

Proiectul privind înfiinţarea unui post de poliţie care să funcţioneze pe timpul iernii şi să asigure prezenţa în azil a unui poliţist local în fiecare noapte a întrunit doar 16 de voturi, din partea consilierilor PNL, faţă de cele 18 minimum necesare.

Cei şase reprezentanţi ai UDMR şi PSD prezenţi în sală s-au abţinut de la vot, după ce UDMR-istul Huszar Istvan nu a reuşit să obţină de la primarul Ilie Bolojan şi reprezentanţii Poliţiei Locale confirmarea verbală că scopul final al proiectului de hotărâre este de a înfiinţa un post permanent la azilul de noapte.

"Dacă va fi nevoie, Poliţia Locală va avea un post permanent, dacă nu, un post temporar", a protestat Bolojan.

Edilul a dat de înţeles că Huszar a ţinut să audă această precizare doar pentru a se afla în treabă, fapt pentru care reprezentanţii opoziţiei au decis să se abţină de la vot.

Cel mai probabil proiectul de hotărâre se va regăsi pe ordinea de zi în una dintre şedinţele viitoare, când vor fi prezenţi toţi cei 18 consilieri ai PNL.

Adăpostul de noapte găzduieşte circa 60 de persoane fără adăpost aflate la limita subzistenţei, cărora le oferă un loc de dormit la căldură şi o masă caldă.

Ajutor social contra ore muncă

În schimb, Consiliul Local a aprobat luni planul de acţiuni şi lucrări de interes local pentru anul în curs, cu amplasamentele unde se vor repartiza orele de muncă pentru beneficiarii de ajutor social.

La propunerea Direcţiei Tehnice, aleşii orădenilor au stabilit 17 amplasamente pe care asistaţii vor trebui să adune hârtiile, pungile, peturile şi alte deşeuri în contul ajutorului financiar primit prin Administraţia Social Comunitară Oradea.

Printre amplasamentele vizate se numără intrările şi ieşirile din oraş, malurile cursurilor de apă precum Crişul Repede, Adona, Peţa, Crişul Mic sau Pârâul Sălbatic, precum şi domeniul public aferent blocului din strada Voltaire.

Deşi consilierul local Liviu Sabău Popa şi-a manifestat nemulţumirea faţă de faptul că asistaţii social vor curăţa malurile cursurilor de apă care cad în responsabilitatea Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi la intervenţia primarului Ilie Bolojan. "E drept, pe malul Crişului Repede ar trebui să facă curat ABA Crişuri. Cum ei nu fac, o să facem noi", a spus edilul.

Bani pentru investiţii

În cadrul primei şedinţe din an aleşii orădenilor au mai hotărât utilizarea excedentului anual al bugetului local din anul 2016 ca sursă de finanţare a cheltuielilor de dezvoltare din anul acesta şi acoperirea golurilor de casă.

"Este vorba de 48 milioane lei ca excedent bugetar, echivalentul a 10 milioane euro. Cărui fapt se datorează acest excedent?", a întrebat consilierul PSD Liviu Sabău Popa.

Potrivit directorului economic Eduard Florea, excedentul bugetar provine din bugetul alocat cheltuielilor de funcţionare prevăzute dar neefectuate de municipalitate în 2016.

Florea a explicat pentru BIHOREANUL că bugetul oraşului are două capitole separate: unul pentru cheltuieli de funcţionare destinat operaţiunilor curente, cu venituri şi cheltuieli proprii, şi unul rezervat investiţiilor cu venituri din vânzări de terenuri sau imobile şi obiective specifice.

"La final de an am văzut că în bugetul pentru funcţionare am avut mai multe încasări decât plăţi, iar la investiţii am cheltuit mai mult decât am avut surse. Cum legea ne permite să transferăm sume dintr-un buget în altul, am propus să cheltuim cei 48 milioane lei în plus ca sursă pentru investiţiile viitoare", a declarat directorul.

Destinaţia exactă a acestor sume provenite din excedentul bugetar va fi stabilită în una din şedinţele următoare ale Consiliului Local în cadrul căreia va fi aprobat bugetul oraşului pe anul 2017.