Un parlamentar din Ungaria aflat în vizită la Sfântu Gheorghe a vorbit, la o întâlnire a partidului ungar extremist Patria Noastră, despre „spânzurarea” jurnalistei maghiare Parászka Boróka de la Radio Târgu Mureș.

Fără să invoce vreun motiv concret, Barna Bartha, deputat al partidului Patria Noastră, a numit-o pe jurnalistă „ticăloasă” şi a afirmat că astfel de oameni ar trebui spânzuraţi şi eliminaţi din cadrul comunităţii maghiare, conform Radio România Actualități

Afirmațiile sale au fost înregistrate, iar site-ul Telex.hu a intrat în posesia înregistrărilor audio și le-a publicat. „Asistăm la ţiganizarea secuimii şi a poporului maghiar”, a mai spus deputatul extremist.

„Puteţi să o vedeţi pe Parászka Boróka, o puteţi auzi la Radio Târgu-Mureş. Păi, dacă maghiarii nu sunt în stare să spânzure astfel de oameni, să îi elimine dintre ei, să nu ne mirăm că am ajuns unde suntem”, a afirmat, conform înregistrării realizate de unul dintre jurnaliștii prezenți la întâlnire, Barna Bartha. „O națiune trebuie să elimine genul ăsta de oameni. Ungurimea din Ardeal, secuimea, trebuie să ceară ca astfel de oameni, la radio sau oriunde, să nu mai existe”, a mai spus politicianul, conform Digi24.ro. 

Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) consideră comentariile „drept un atac grav împotriva normelor de bază ale democrației, ale statului de drept”.

Parászka Boróka are o experiență de 22 de ani în presă și este un critic al regimului Viktor Orbán din Ungaria, conform site-ului investigatoria.ro, care scrie cum jurnalista a povestit în trecut că era supusă unor presiuni, că era ținta unor campanii de denigrare și că primea chiar amenințări cu moartea.



Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş a anunţat, vineri, că s-a autosesizat în cazul afirmaţiilor deputatului Patria Noastră.

„Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul I.P.J. Mureş s-a sesizat din oficiu cu privire la o infracţiune de ameninţare, referitor la persoana vătămată, jurnalist la Radio Târgu Mureş. În continuare, se efectuează cercetări, pentru a se stabili cu exactitate cauzele şi împrejurările producerii evenimentului”, a arătat IPJ Mureş, într-un comunicat de presă.

De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a condamnat vineri seara amenințările formulate la adresa jurnalistei Radioului Public - Redacția Târgu-Mureș, despre care a spus că sunt „inacceptabile” și reprezintă „un atac grav la adresa valorilor democratice”. 

„Libera exprimare a jurnaliștilor este o condiție de bază a statului de drept și o valoare fundamentală în orice democrație. Solicit instituțiilor abilitate ale statului să își exercite atribuțiile legale pentru protejarea jurnaliștilor și tragerea la răspundere a celor responsabili de propagarea discursului care incită la ură și discriminare”, a transmis premierul României. 

Parászka Boróka a reacționat, la rându-i, pe Facebook, spunând că cei care vor putere sunt violenți în societatea de astăzi. De asemenea, ea le-a mulțumit tuturor celor care i-au trimis mesaje de susținere.

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!